Lorenz

Na eBayu tajni nacistički stroj za šifriranje poruka

Lorenz
29.05.2016.
u 15:16

Stroj je funkcionirao tako da su se u njega unosile poruke na njemačkom jeziku, a potom su šifrirane pomoću dvanaest kotačića s različitim znakovima

Povijesni stroj pomoću kojeg je Hitler razmjenjivao poruke sa svojim generalima pronađen je u jednoj šupi u Essexu, piše u nedjelju BBC. 

Osoblje Nacionalnog tehničkog muzeja u Bletchley Parku na eBayu je pronašlo tipkovnicu tzv. Lorenza. Na tom internetskom servisu bio je oglašen kao telegrafski stroj za 9.5 funti.

U muzeju su pozvali korisnike ebaya da potraže i motor, drugi ključni dio opreme.

"Moji su kolege pretraživali eBay i vidjeli fotografiju nečega što je izgledalo kao teleprinter", rekao je John Wetter, volonter u muzeju, prenosi Hina.

Potom je otputovao u Southend gdje je tipkovnicu, u originalnoj kutiji, našao na podu šupe među "hrpom smeća".

"Pitao sam vlasnicu koliko stoji, rekla nam je 9.5 funti. Dao sam joj novčanicu od deset funti i rekao da zadrži ostatak", kaže Wetter.

Stroj je funkcionirao tako da su se u njega unosile poruke na njemačkom jeziku, a potom su šifrirane pomoću dvanaest kotačića s različitim znakovima.

Prema dužnosnicima muzeja, Lorenz se nalazio na sigurnim lokacijama i puno je veći od Enigme, slavnog stroja za šifriranje poruka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije