U PROMETU SVE LOŠIJE

Na cestama u BiH svakog dana jedna osoba izgubi život

prometna nesreća
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
07.04.2014.
u 09:06

Na bh. cestama prošle godine su život izgubile 334 osobe, što znači da u prosjeku skoro svaki dan prometne nezgode odnesu jedan ljudski život

Nema dana da na bosanskohercegovačkim cestama u prometnim nezgodama ne pogine barem jedna osoba. Da nije u pitanju samo dojam, već činjenično stanje potvrđuju podaci koje je obradio Bosanskohercegovački automoto klub (BIHAMK), a po kojima je samo prošle godine u BiH registrirano čak 35.725 prometnih nezgoda, uključujući 6908 nezgoda s poginulim ili ozlijeđenim osobama.

Stanje sve lošije

Na bh. cestama prošle godine su život izgubile 334 osobe, što znači da u prosjeku skoro svaki dan prometne nezgode odnesu jedan ljudski život. Statistika pokazuje i da se opasno približavamo brojki od 100 prometnih nezgoda dnevno, a nadležne bi posebno trebao zabrinuti podatak da se u odnosu na 2012. godinu broj nesreća povećao za 841. Povećao se i broj poginulih, jer je u prometu smrtno stradala 31 osoba više nego u 2012. godini. Stanje nije isto u svim dijelovima zemlje. Čak tri puta više prometnih nezgoda dogodilo se u Federaciji nego u Republici Srpskoj, što se djelomično može objasniti većom mrežom cesta i gušćim prometom vozila u Federaciji BiH. Ako promatramo kretanje broja prometnih nezgoda pojedinačno po županijama u Federaciji, posebno zabrinjava stanje u Sarajevskoj županiji i Zeničko-dobojskoj županiji, gdje broj nezgoda konstantno raste. Međutim, ono što je također zabrinjavajuće je i činjenica da se broj nezgoda tijekom protekle godine povećao u svim županijama, osim u Hercegbosanskoj i Tuzlanskoj županiji. Najsmrtonosnije su ceste u Sarajevskoj županiji te Zeničko-dobojskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Tuzlanskoj županiji. Prošle godine je u prometu najviše osoba poginulo u Tuzlanskoj županiji – 38, a slijede Zeničko-dobojska s 28 i HN županija s 25 poginulih u prometu.

Nepoštivanje signalizacije

- Veliki broj prometnih nezgoda na našim cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja prometnih pravila i propisa, kao i niske razine prometne kulture većeg broja sudionika u prometu. Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na cestama su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja prometnih nezgoda (oko 22 posto), slijede nezgode koje su rezultat radnji vozilom u prometu, zatim prometne nezgode nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje prometne signalizacije, nepovoljne uvjete na cesti itd. Među pogreškama vozača u gradskim uvjetima prometa treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – razmaku između vozila. Najveći broj prometnih nezgoda prema podatcima u Federaciji BiH i Distriktu Brčko zabilježen je na ulicama, i to u naselju (čak 46 posto).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije