PROCJENE

Na birališta bi moglo izaći rekordnih 74 posto glasača

izbori
Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL
14.08.2014.
u 08:59

Istraživanje američkog NDI-ja iz lipnja ove godine pokazuje da je više od polovine ispitanika u BiH (53 posto) sigurno da će izaći na izbore u listopadu

Iako se uporno ponavlja kako su bosanskohercegovački građani umorni od izbora i razočarani u političke opcije koje im se nude na glasačkim listićima, neka istraživanja govore da bi ovogodišnji izbori mogli biti čak rekordni po odzivu glasača.

Istraživanje američkog NDI-ja iz lipnja ove godine pokazuje da je više od polovine ispitanika u BiH (53 posto) sigurno da će izaći na izbore u listopadu, a da će još 21 posto vjerojatno to uraditi. Ako bi ovo odražavalo doista raspoloženje bh. građana prema izlasku na izbore, odziv bi na ovogodišnjim općim izborima trebao dostići 74 posto, što je postotak kakav nismo imali prigodu vidjeti u proteklih dvadesetak godina.

Onih koji vjerojatno neće glasovati je 18 posto, dok je svega pet posto sigurno da neće izaći na birališta i obaviti građansku dužnost. Promatrano po dobnoj strukturi, najviše onih koji su sigurni da će glasovati je među populacijom iznad 60 godina.

U mlađim dobnim skupinama nešto je manji broj onih koji sigurno izlaze na izbore, ali čak i kod mladih u dobi od 18 do 29 posto, taj postotak nije ispod 47 posto, što je zadovoljavajući podatak imajući u vidu da mladi u BiH tradicionalno apstiniraju od izbora.

Oni koji sigurno ili vjerojatno neće izaći na izbore kao najčešći razlog za to navode opće razočaranje (35 posto). Nešto manje, 29 posto, kao razlog navodi to što ne vidi nijednu prihvatljivu opciju, dok 17 posto kaže da političke stranke ne nude prava rješenja za probleme građana. Istraživanje NDI-ja otkriva da su sigurni glasači uvjereniji da će izbori biti fer i pošteni, nego što su oni koji dvoje oko izlaska ili su sigurni da neće izaći na birališta. Da će izbori u listopadu biti fer i pošteni, uvjereno je 18 posto ispitanika, a 52 posto vjeruje da će izbori biti uglavnom fer i slobodni, ali da će biti nekih propusta. Oko 22 posto ispitanika smatra da predstojeći izbori neće biti fer i slobodni.

Zanimljivo je da bh. građani nemaju baš veliko povjerenje u izborne promatrače.

Prema nekim najavama, njih bi na ovogodišnjim izborima moglo biti najviše do sada, ali glasači u toj činjenici ne vide preveliko jamstvo da će izbori biti slobodni i fer. Tek 13 posto ispitanika je odgovorilo kako neovisni domaći promatrači mogu biti vrlo učinkoviti u osiguravanju fer i slobodnih izbora. Donekle je u to uvjereno 38 ispitanika pa ispada da se tek nešto više od polovine birača uzda u neovisne promatrače. Oko 15 posto ispitanika uopće ne vjeruje u učinkovitost neovisnih promatrača na izborima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?