NAKON 20 GODINA ISTRAŽIVANJA

Muška kontracepcija na injekciju učinkovita je u 96 posto slučajeva

istraživanje
01.11.2016.
u 10:45

Američki istraživači kažu da je injekcija muškog kontraceptiva sada učinkovita u 96% slučajeva. Testirana je na 270 muškaraca te rezultirala sa samo četiri trudnoće. Veliki dio je iskusio nuspojave, uključujući akne i poremećaje raspoloženja, prenosi BBC.

Istraživači već oko 20 godina traže muški hormonalni kontraceptiv. Cilj je pronaći učinkovit način suzbijanja proizvodnje sperme bez nuspojava. Zbog konstantne proizvodnje sperme potrebna je velika količina hormona kako bi se proizvodnja smanjila na minimum, prenosi Index.hr

Poremećaji raspoloženja

Studija je objavljena od strane Endokrinološkog društva. U istraživanju su sudjelovali muškarci od 18 do 45 godina starosti, koji su u vezi duže od godinu dana te čiji su partneri također pristali na sudjelovanje u testiranju.

Na početku je sudionicima izmjeren broj spermija te su nakon toga primali dvije injekcije hormona svakih osam tjedana te bili na pretragama dok im broj spermija nije pao ispod milijuna/ml.

Koristili su samo injekciju kao oblik kontracepcije. Osmorici muškaraca broj spermija ostao je na razini iz eksperimenta i nakon godine dana.

Više od 20 muškaraca je odustalo zbog nuspojava, a mnogi drugi su ih prijavili.

Nezadovoljena potreba

Vođa istraživanja Mario Festin izjavio je da ostali istraživači pokušavaju kombinirati hormone te druge oblike uzimanja, kao što su gelovi. Smatra da je to važan korak na putu do muške kontracepcije.

Profesor andrologije Allan Pacey smatra da postoji nezadovoljena potreba za muškim kontraceptivom, kao što već postoji za žene.

''Niti jedan od dosad testiranih nije postao komercijalno dostupan'', kaže. Također, vrijedno je primijetiti da bi 75% muškaraca koji su sudjelovali u eksperimentu opet koristili tu metodu kontracepcije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?