Više od 30 tisuća učenika stoji na životnom raskrižju

Muke po učenicima i roditeljima: U koju se Srednju školu upisati

'bih...posusje...24.10.2013...posusje, osnovna skola ivana mazuranica foto: zoran grizelj vecernji list'
Foto: 'zoran grizelj vecernji list'
28.05.2014.
u 09:53

U tiskanom izdanju čitajte o datumima upisnih krugova, novim zanimanjima, dvojbama učenika i roditelja...

Do kraja školske godine ostalo je tek nešto više od tjedan dana. I dok neki učenici završnog razreda odavno znaju kamo nakon osnovne škole, drugi se još dvoume. Za koju se školu odlučiti? Koje zanimanje odabrati? Odgovor nije jednostavan, a stručnjaci upozoravaju - ne donosite ishitrene odluke.

Roditelji i djeca

Roditelji bi vrlo rado da “dijete krene njihovim stopama”. Drugi bi pak željeli da njihovo dijete završi srednju školu koju oni sami nisu uspjeli upisati, iz tko zna kojih razloga, i time projiciraju svoje neostvarene želje, ne pitajući se zanima li to njih.

Na drugoj strani učenici se dvoume oko nekoliko škola, jer će njihovi najbolji prijatelji iz razreda upisati neku školu, koja njih zanima, ali se boje da će “ostati bez društva” i da će u nekoj drugoj školi koju izaberu biti pravi autsajderi. Drugi opet, zbog pritiska vršnjaka i trenda da se većina njih upisuje u gimnazije radi prestiža i dokazivanja, iako inače za gimnazijski tempo i opseg učenja nemaju motivacije i predznanja, tinejdžer se stidi reći da želi upisati neku strukovnu školu, koja ga zaista zanima i sl.

- Naši osnovci završavaju 12. lipnja. Nakon toga moramo sačekati da škole učenicima daju isprave, a potom Ministarstvo raspisuje natječaj po školama. Prvi upisni krug će biti poslije 20. lipnja. Učenici koji se ne uspiju upisati u prvom krugu, ubrzo ide drugi, s nešto nižim upisnim pragom, naravno, ako ima potrebe za tim. Treći upisni krug je nakon popravnih ispita u kolovozu, rekla je ministrica školstva u Zapadnohercegovačkoj županiji Helena Lončar.

Slično je u ostalim županijama. Nešto više od 21 tisuće svršenih pučkoškolaca u FBiH pokušat će u lipnju upisati jednu od ponuđenih srednjih škola. Javnim natječajem za upis učenika u prvi razred škola Republike Srpske u školskoj 2014./2015. godini, planira oko 10 tisuća mjesta.

Ostatak članka pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije