Bazilika sv. Nikole

Mozaici dvojice evanđelista i novo svetohranište

30.08.2016.
u 07:00

Nastavljeno je s uređenjem spomen-bazilike sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu. Nakon njezina cjelokupnog bojenja i postavljanja mozaika “Nebeski Jeruzalem” u prostor polukruga ispod kupole postavljeni su mozaici na stupovima s lijeve i desne strane s likovima apostola i evanđelista sv. Ivana i sv. Marka. Ukupno je 56 četvornih metara mozaika, po skicama i izvedbi hrvatskog umjetnika Josipa Botterija Dinija. Mozaici su stajali više od 40.000 eura. Postavljao ih je sam umjetnik do 25. lipnja 2016. godine, s još šestoricom pomoćnih radnika. Ovi prikazi uklapaju se u izgled cjelokupne spomen-bazilike, piše fra Mate Tadić, prenosi tomislavcity. Poruka mozaika nam kaže da ono što se živi u nebeskom Jeruzalemu, to nam navješćuju i zapisuju ta dvojica evanđelista.

Mozaici imaju i veliku umjetničku vrijednost. Tu umjetničku vrijednost u crkvi osobito povećava slika Vlahe Bukovca “Isus prijatelj malenih”, umjetnički vitraji s likovima hrvatskih svetaca, kao i izrezbarene postaje križnoga puta Aleksandra Saše Zvjagina. Prostor ispod kupole istodobno traži nastavak uređenja druge polovice kruga i druga dva stupa.

Novo svetohranište izrađeno je prema umjetničkom rješenju Zdenka Galića iz Vinjana Gornjih. Vrijednost investicije je 10.000 švicarskih franaka, što je omogućio fra Branko Radoš, dušobrižnik HKM Luzern u Švicarskoj, inače rođen u duvanjskom mjestu Crvenice. Svetohranište je izliveno u Akademskoj ljevaonici u Zagrebu od aluminija. Umjetnica Maja Reberski izvela je pozlatu podloge vrata. Svetohranište je postavio majstor Marko Jurčević iz Stipanića 20. kolovoza ove godine. Za sve to se pobrinuo tadašnji gvardijan fra Ante Pranjić. Na vratima su prikazi važni povijesni događaji: priznanja prve hrvatske države i simbol euharistije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije