Centar za kulturu

Mostar je dobro upoznat s djelima slavnog Shakespearea

BiH,03.02.2016.Mostar ,Centar za kulturu,  Izlozba Villiam Shakespear, Photo:Stojan Lasic
05.02.2016.
u 07:00

Izložbom naziva “Što je od Shakespeareovih djela vidjela mostarska teatarska publika”, grad na Neretvi je dao svoj doprinos obilježavanju 400. godišnjice smrti slavnog engleskog književnika, kazališnog glumca i redatelja Williama Shakespearea, koja će ove godine biti obilježena raznim sadržajima u cijelom svijetu.

Prva izvedba 1901. godine

Bila je to prigoda i za podsjećanje kako je upravo u Mostaru davne 1964. godine obilježena i 400. godišnjica Shakespeareova rođenja nezaboravnim programom pod nazivom “Večer monologa iz djela Williama Shakespaerea” koju su priredili i izveli glumci mostarskog Narodnog pozorišta. Mostarci su u svom gradu prvi put mogli vidjeti izvedbu jednog Shakespeareova komada na samom početku 20. stoljeća. Točnije 1901. godine, kada je predstavu “Othello” izvelo putujuće Srpsko pozorišno društvo Dimitrija Ginića. Četiri godine poslije amaterski glumci Hrvatskog pjevačkog društva “Hrvoje” iz Mostara postavili su “Mletačkog trgovca”, a u godinama koje su slijedile na daskama koje život znače igrane su sve značajnije Shakespeareove drame: “Hamlet”, “Mnogo vike ni za što”, “Ukroćena goropadnica”, “Julije Cezar”, “San ivanjske noći” i druge. Prema riječima umjetničkog voditelja Centra za kulturu Mostar Salke Šarića, autora ove izložbe, u nešto više od stotinu godina u najvećem gradu Hercegovine postavljeno je ukupno 27 predstava engleskog pisca pa se može reći da je Mostar prilično dobro upoznat sa Shakespeareovim djelima. - Na ovoj izložbi mogu se vidjeti fotografije, plakati te skice scenografija i kostima s predstava koje su izvedene u Narodnom pozorištu Mostar. Koristili smo materijal Narodnog pozorišta jer druge građe nema. Na ovaj način htjeli smo skrenuti pozornost na veliki jubilej koji će se ove godine obilježiti diljem svijeta - dodao je Šarić.

Neprevaziđeni autor

Podsjetio je kako su Shakespeareovi komadi jako zahtjevni za izvođenje, no i uz to, drame ovoga velikana ni 400 godina poslije njegove smrti ne gube na popularnosti.- Shakespeare je i danas vrlo aktualan. Pisao je o svim ljudskim manama, slabostima i vrlinama, i kao takav je neprevaziđen te autor za sva vremena - istaknuo je Šarić. Shakespeare je umro 23. travnja 1616. godine, u 52. godini života.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?