Festival “Ja BiH... pet dana...”

Most kulture koji povezuje Zagreb i Sarajevo

01.06.2016.
u 08:00

Izložbom Petra Barišića pod nazivom “Ciklus” u galeriji Akademije likovnih umjetnosti otvoren je sedmi festival “Ja BiH... pet dana Zagreba u Sarajevu”. Nakon toga uslijedila je u kinu Meeting Point projekcija filma “Imena višnje” redatelja Branka Schmidta. Sedmu godinu za redom Udruga za promicanje kulture i umjetnosti “Ja BiH…” iz Zagreba, u suorganizaciji s Hrvatskim kulturnim društvom “Napredak”, a uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba te Ministarstva kulture Republike Hrvatske, organizira festival “Ja BiH… pet dana Zagreba u Sarajevu”.

Brojna kulturna događanja

Sedmi festival “Ja BiH... pet dana Zagreba u Sarajevu” počeo je u ponedjeljak navečer, a do petka će biti prikazani brojni kulturni sadržaji, među kojim su premijere i projekcije filmova, izložbe i koncerti.

Nakon izložbe “Ciklus” Petra Barišića, upriličena je projekcija filma “Imena višnje” redatelja Branka Schmidta koji je na konferenciji za medije najavio kako će biti gost projekcije te je izrazio zadovoljstvo što sudjeluje na festivalu.

Istaknuo je kako su ovakvi projekti dobra prilika za povezivanje gradova, a u vezi s filmom je kazao kako je više bosanski nego hrvatski jer glavne uloge igraju bosanskohercegovački glumci. Glavnu ulogu u filmu tumači Nada Đurevska koja je pohvalila povezanost Sarajeva i Zagreba. Istaknula je kako je ovaj film jedno od najljepših iskustava u njezinoj karijeri.

Navela je kako je scenarij, koji potpisuje Josip Mlakić, izniman te da je ekipa s kojom je radila neponovljiva. Osim izložbe i projekcije filma, u sarajevskoj vinoteci “Dekanter” bit će održan i koncert Paole Jusić pod nazivom “Pjesme za dušu”.

Koncerti i filmovi

Ona je kazala kako festival prati godinama i da se svaki put raduje dolasku u Sarajevo. U utorak je profesor Petar Barišić na Akademiji likovnih umjetnosti održao predavanje, nakon čega je planirano prikazivanje filma “Zagrebačke priče” koji je projekt produkcijske kuće “Propeler Film”, a koji je nastao kao poticaj za stvaranje Zagrebačkog filmskog fonda.

Danas, treći dan festivala, bit će prikazan drugi film Branka Schmidta “Ljudožder vegetarijanac” u kojem glume: Rene Bitorajac, Zrinka Cvitešić, Nataša Janjić, Leon Lučev, Mustafa Nadarević, Melita Matijević, Krešimir Mikić, Emir Hadžihafisbegović, Rakan Rushaidat…

U četvrtak će u sklopu festivala biti prikazan film Dalibora Matanića “Zvizdan”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije