Stručnjak za sigurnost

'Moramo se navikavati na to da nasilje postaje svakodnevica...'

napadi nasilje
Reuters
24.07.2016.
u 10:16

Stručnjak za sigurnost navodi kako je napad u Münchenu akt nasilja koji ima elemente psihoze i širenja straha i više ukazuje na fenomen koji se naziva masovno ubojstvo

Mislim da prema rezultatima dosadašnje istrage uopće ne možemo govoriti o terorizmu, možemo tek govoriti o terorističkom aktu, jednom aktu nasilja koji ima elemente psihoze i širenja straha gdje ima oko aktera, pojedinca, koji je očigledno organizacijski i ideološki djelovao sam i to više ukazuje na fenomen koji se naziva masovno ubojstvo, prije nego terorizam, komentirao je napad u München stručnjak za sigurnost profesor Mirko Bilandžić za Dnevnik Nove TV. 

Bilandžić smatra da se ovakva vrsta napada može spriječiti, ali to zahtijeva jednu širu ekstenziju vlasti države u analize svih socijalnih skupina gdje bi se analizirale sve moguće grupacije iz kojih takvi pojedinci mogu doći.  

- Naravno, uvijek ostaje dilema je li moguće to eliminirati s obzirom da se očigledno radi o pojedincima koji su inducirani, potaknuti nečim, dakle naprosto, u određenom trenutku nešto učine ovakvog tipa. Ili ako uzmemo analizu Hollandea koji kaže da je danas u svim slučajevima riječ o pojedincima koji imaju problema sa psihičkom nestabilnošću, a to je nažalost nepredvidivo - smatra Bilandžić. 

'Terorizam na bira ni mjesto ni vrijeme'

- Očigledno nasilje postaje dio svakodnevice, očigledno terorizam u Europi postaje dio svakodnevice, jer smo mi u posljednje vrijeme sve više senzibilizirani i na ovakav tip masovnih ubojstva ali i na klasični terorizam i naprosto se na to moramo navikavati. Terorizam na bira ni mjesto ni vrijeme i mi ćemo naprosto, nažalost i dalje biti suočeni s terorističkim djelovanjem na ovom području. Naravno, ovdje ima još jedna specifičnost, koja je dodatna dimenzija širenja straha i psihoze, a to je lažno preuzimanje odgovornosti za nešto što nema veze s terorističkim organizacijama i to je tipično što Islamska država u posljednje vrijeme radi, što je inače jedna nova paradigma kod terorističkih organizacija gdje svaki akt koji se njima uklapa u ciljeve, a prije svega je to destabilizacija zapada, oni ga preuzimaju kao svoj iako s tim nemaju nikakve veze - rekao je Bilandžić, prenosi 24sata.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?