Zamjenica ministra obrane BiH i predsjednica Odbora za branitelje HNS-a

Mora se žurno spriječiti kriminalizacija HVO-a i mijenjanje povijesti

'pendes'
Foto: ''
16.09.2014.
u 08:52

Odbor HNS-a uspio spriječiti da se platformaška politika infiltrira u odluke Vlade RH

Zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš je i predsjednica Odbora za branitelje Hrvatskog narodnog sabora. Razgovarali smo o aktualnoj i gorućoj problematici vezanoj uz braniteljsku populaciju, o situaciji u Ministarstvu, izbornim listama, poziciji žena...

Večernji list: Odbor za branitelje HNS-a, na čijem ste čelu, nedavno se žurno očitovao i prosvjedovao protiv odluke Vlade Federacije BiH o ukidanju određenog broja zapovjednih dužnosti kao osnove za povoljnije umirovljenje? Kako komentirate tu odluku i što Odbor za branitelje može učiniti kako bi prestalo daljnje omalovažavanje i nanošenje nepravde bivšim pripadnicima HVO-a?
Ova odluka je samo jedna u nizu nezakonitih i neustavnih koje je donijela Vlada Federacije BiH na prijedlog federalnog ministra branitelja. Neustavna je jer se nije tražilo mišljenje županijskih ministarstava i uprava, s obzirom na podijeljenu nadležnost, a nezakonita jer je u suprotnosti sa zakonima koji reguliraju prava branitelja, a koji su na snazi. Zbog toga se Odbor za branitelje HNS-a žurno sastao kako bi se zauzelo stajalište i dale smjernice legitimnim predstavnicima Hrvata u Federaciji BiH da spriječe daljnju kriminalizaciju HVO-a i mijenjanje povijesti. Pod izlikom potrebe za uštedama, potrebe za revizijom do sada izdanih odluka, s platformaškom Vladom se krenulo u kriminalizaciju HVO-a, ignoriranje legitimnih predstavnika, krenulo se na temelju „nove matematike“ i novih mjerila. Netko s dva svjedoka može ostvariti pravo na mirovinu, a netko, tko je HVO, ne može ni na temelju originalnog dokumenta jer mora donijeti arhivski primjerak, svjesni da ne postoji kompletirana arhiva. Ne postoji cijela arhiva ABiH, npr. Srebrenica ili Krajina, no to ne smeta ministru da izda pozitivne odluke. Kako bismo zaustavili ovo neustavno i nezakonito djelovanje federalnog ministra i kako bismo braniteljima vratili stečena prava koja nikada više neće biti predmet rasprave ili političkih prepucavanja, potrebno je raditi na jedinstvu hrvatskog korpusa i dati potporu HNS-ovim kandidatima na predstojećim izborima jer su nama Domovinski rat i naši branitelji naša svetinja.

Večernji list: Snose li hrvatski predstavnici u vlasti FBiH odgovornost što hrvatski branitelji nisu ravnomjerno zastupljeni u institucijama Federalnog ministarstva branitelja u Sarajevu?
Za mene nema hrvatskih predstavnika u Vladi FBiH. Hrvatski predstavnici su majorizirani, a volja Hrvata zanemarena odlukom ‘visokog predstavnika’. Svakako da oni koji su na temelju ‘trećine’ dobili poziciju odlučivati uime Hrvata imaju odgovornost za sve što nisu učinili kako bi zaštitili HVO, Domovinski rat, čast hrvatskog branitelja i svaku poziciju koja nam pripada. No, oni misle kako je ovo pripadnička, a ne predstavnička demokracija, i to svi trebaju znati. Ali sve to 12. listopada možemo zajedno ispraviti.

Večernji list: Kakvo je trenutačno stanje Oružanih snaga BiH s obzirom na političku situaciju u državi?
Ministarstvo BiH i Oružane snage BiH su sigurno dobar primjer institucije u BiH koja u potpunosti odgovara zadaćama definiranim Zakonom o obrani, Zakonom o službi i predsjedničkim odlukama. S obzirom da se odluke donose konsenzusom, da se vodi računa o potpunoj provedbi odluke Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i rasporedu OS BiH nemamo negativno uplitanje dnevno-političkih događanja. Naše postrojbe u mirovnim misijama su multietničkog karaktera i baš zato su dobar primjer, gdje se god pojave njihov doprinos je vrlo cijenjen. Doprinos u procesu razminiranja je značajan i premašuje 25% od ukupno razminiranih površina. Pomoć civilnim strukturama je na najvišoj razini. Uvjerena sam da na temeljima na kojima je vođena reforma obrane, uvažavanje volje sva tri konstitutivna naroda i donošenje odluka konsenzusom, trebaju se voditi i ostali reformski procesi kao što je reforma Ustava BiH kojim bi se napokon postigla ustavna i stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i građana BiH.

Večernji list: S obzirom da se nalazite na listi HDZ-a BiH, što očekujete od sljedećih izbora u BiH? Mogu li oni nešto promijeniti na bolje?
Očekujem da će hrvatsko biračko tijelo dati potporu listama HNS-a predvođenim kandidatima HDZ-a BiH i našim predsjedničkim kandidatom Draganom Čovićem te da ćemo nakon izbora biti u poziciji u potpunosti implementirati naš izborni program prepoznat kroz sedam odgovora.

Kompletan intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije