šef Misije OESS-a

Moore: Nadamo se da će SIP uskoro donijeti odluku o ponavljanju izbora u Stocu

Jonathan Moore
01.11.2016.
u 08:19

Jonathan Moore, šef Misije OESS-a u BiH govoreći za Faktor o održavanju referenduma u RS, kaže kako je referendum bio beskoristan, ali da ima većih izazova pred sobom. Moore tvrdi da “nije bilo konsenzusa u međunarodnoj zajednici” da se sankcioniraju vlasti RS-a. 

- Još je rano govoriti o konkretnim rezultatima. Svojim prisustvom na terenu želimo pružiti mogućnost građanima Stoca da budu u izravnom kontaktu s međunarodnom zajednicom. Spremni smo podržati, kako građane tako i predstavnike lokalnih vlasti u njihovim nastojanjima na stvaranju uvjeta za jačanje demokratskog i nediskriminatornog društva u općini Stolac, rekao je Moore govoreći o djelovanju OESS-a u Stocu. 

Komentirajući kako Središnje zborno povjerenstvo nije još donijelo nikakvu konkretnu odluku u vezi s izborima u Stocu, kaže kako pomno prate i podržavaju rad SIP-a. 

- Samo neovisna i nepristrana izborna tijela sposobna su jamčiti pravedne izbore i nadamo se da će SIP uskoro donijeti odluku o ponavljanju izbora u ovoj općini, kaže Moore. 

Na upiT mogu li protekli izbori u BiH uopće dobiti “prolaznu ocjenu”, Moore kaže kako mnogi građani još nisu zadovoljni. 

- Ako izuzmemo činjenicu da u Mostaru već godinama građani nisu imali priliku  glasovati, te da izborni proces nije dovršen u Stocu, jasno je da mnogi građani nisu zadovoljni. Ipak, čuli smo da većina rezultata reflektira želju birača. Dozvolite mi samo da ponovim kako ni u ostatku svijeta izbori ne prođu bez manjih nepravilnosti ili incidenata, naglasio je Moore. 

Prema njegovim riječima žalosno je i sramotno da u BiH imamo više od 200 neprovedenih presuda tri ustavna suda, a neke od njih datiraju još iz vremena devedesetih godina prošlog stoljeća. 

- Ponavljam opet da bh. vlasti i institucije moraju preuzeti odgovornost za rješavanje brojnih teških pitanja, uključujući sve učestalije neizvršavanje odluka ustavnih sudova u BiH, kaže Moore za Faktor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije