Konačna presuda

Monstrumu iz Konjica tek 10 godina za ubojstvo 4 starice i mučenja

05.02.2016.
u 07:00

Odbivši žalbe, Prizivno vijeće Suda BiH potvrdilo je Ibri Maciću, bivšem pripadniku Armije RBiH, osudu na 10 godina zatvora za ubojstvo četiri starice srpske nacionalnosti, što se dogodilo 13. srpnja 1992. u selu Blace kod Konjica, a čija tijela nikada nisu pronađena, kao i za zločine počinjene nad zarobljenicima logora “Musala”. Macić je osuđen da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

- Ibro Macić je osuđen za ubojstvo Ane (1908.) i Danice Kuljanin (1910.), te Cvije (1912.) i Jelke Kilibarda (1910.), koje je našao u kući kako sjede na krevetu i u njih ispalio više metaka iz poluautomatske puške. Također, Tužiteljstvo BiH ga je teretilo da je od travnja do listopada 1993. u prostorijama Osnovne škole “Musala” u Konjicu, u kojoj su bili zatvorenici hrvatske i srpske nacionalnosti, sudjelovao u mučenjima, seksualnim zlostavljanjima i nečovječnim postupanjima. Čitajući presudu, sudac Davorin Jukić je rekao kako je Macić optužen da je početkom svibnja 1993. nečovječno postupao prema zatvoreniku Petru Petroviću udaravši ga drvenom daskom po nogama i leđima, nanijevši mu fizičku i psihičku bol.

Macić je optužen i da je u kolovozu 1993. na seksualni odnos prisiljavao četiri zarobljenika koji su izjavili kako im je naređeno da se skinu goli i seksualno opće, nakon čega je Macić iz vatre izvadio zapaljenu dasku i pržio ih po genitalijama, uslijed čega su od bolova gubili svijest.

U presudi se navodi kako je Macić u više navrata pretukao zarobljenike u školi “Musala” Zdenka Ljalja, Igora Dragića i Gorana Nikšića, kao i Dragutina Pržulja kojem je psovao “ustašku majku” i udarao ga palicom po cijelom tijelu.

On se tereti da je 7. srpnja 1993. godine u večernjim satima u prostorijama OŠ “Musala” sudjelovao u mučenju hrvatskog zarobljenika koji je morao potpisati izjavu koju mu je dao, nakon čega mu je po tijelu gasio cigarete.

Inače, Maciću je suđeno po Kaznenom zakonu SFRJ jer je zločin počinjen u vrijeme važenja ovog zakona, a zbog lošeg imovinskog stanja, oslobođen je plaćanja sudskog procesa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije