autorski tekst za "Delo"

Mogherini: 40 milijardi eura smirilo bi nemirno europsko susjedstvo

Federica Mogherini
26.09.2016.
u 12:09

Novi europski plan za strane investicije trebao bi osigurati ukupno 40 milijardi eura ulaganja u europsko susjedstvo, države Bliskog istoka i sjeverne Afrike, čime bi se te regije politički i ekonomski stabilizirale, otklonili uzroci masovnih migracija te ujedno spriječila radikalizacija mladih, navodi visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u autorskom prilogu ljubljanskog "Dela" od ponedjeljka.

Plan stranih investicija ima za cilj da, na osnovi jamstva u visini 1,4 milijarde eura iz europskog proračuna, priloga Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), povećanih donacija zemalja članica EU-a i sredstava privatnih investitora, sakupi ukupno 40 milijardi eura za investicije u europsko susjedstvo, ne samo ulaganjem u mala i srednje velika poduzeća, nego i u strateške projekte koji bi se poticali preko jedinstvene e-platforme  Europskoj uniji.
Mogherini i supotpisnici autorskog priloga u "Delu", potpredsjednici Europske komisije Kristina Georgieva i Jyrki Katainen, ističu da su investicije ujedno i dobar način vođenja vanjske politike.
Oni navode kako europska poduzeća već sada zapošljavaju na stotine tisuća ljudi širom svijeta, pa bi novi investicijski fond, zamišljen  po uzoru na Junckerov investicijski plan za EU, mogao eliminirati jedan od temeljnih razloga za masovne migracije, spriječiti radikalizaciju mladih i rizik terorizma te stabilizirati područja i države u neposrednom europskom susjedstvu.
"U našem susjedstvu su regije s velikim potencijalom, ali im siromaštvo, nedostatak infrastrukture i loše upravljanje onemogućavaju razvitak. Milijuni mladih iz tih regija traže bolje mogućnosti, a mnogi od njih, da bi ostvarili svoje ciljeve, riskiraju svoj život na opasnom putu u Europu ili pak postaju laka meta propagande terorističkih skupina", navode istaknuti članovi Europske komisije i povjerenica  Mogherini, argumentirajući zašto bi takav planirani fond imao višestruko korisne učinke i djelovao pozitivno za budućnost Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije