Dok Zapad zakonski obvezuje trgovce na doniranje hrane, u BiH obrnuto

Mnogi gladni, a hrana se baca jer trgovci na donacije plaćaju PDV

hrana
Foto: VL FOTO
06.07.2015.
u 15:28

Trgovine hranu moraju u BiH bacati, jer ako je odvezu na odlagalište, ne moraju platiti PDV

Dok se u BiH bacaju ogromne količine hrane, a država na donacije hrane naplaćuje PDV, francuski parlament je nedavno izglasao zakon po kojem će veliki supermarketi morati donirati viškove hrane u humanitarne svrhe umjesto da je uništavaju. “Strašno je vidjeti koliko se hrane baca i uništava u supermarketima”, obrazložio je francuski zastupnik Guillaume Garot koji je predložio ovu mjeru.

Primjer Francuske

Ovakav potez naišao je na odobravanje različitih društvenih skupina za zaštitu okoliša, dobrotvornih i prehrambenih organizacija čiji aktivisti pozivaju na slične zakone u svijetu. I dok u BiH broj siromašnih i gladnih stalno raste, pučke kuhinje imaju problem s nabavom namirnica, velike količine hrane koju trgovci ne uspiju prodati završava na odlagalištima otpada. “Svu robu koju ne uspije pregledati sanitarni inspektor odvozimo na gradski deponij. Na taj način smo oslobođeni plaćanja PDV-a. U slučaju da tu robu doniramo u humanitarne svrhe, na nju moramo platiti PDV, što je apsurdno i svakako bi se po tome trebali ugledati na Zapad i ukinuti PDV na doniranje hrane koja se ne uspije prodati”, kazali su nam u jednoj hercegovačkoj tvrtki koja se bavi uvozom prehrambenih artikala. Prema novom francuskom zakonu, supermarketi će morati poduzeti potrebne mjere kako bi se spriječilo bacanje hrane pa će tako biti prisiljeni donirati neprodanu, ali jestivu hranu u humanitarne svrhe, ili kao hranu za životinje. Onu najmanje upotrebljivu će donirati za kompostiranje. Supermarketi veći od 400 četvornih metara će morati potpisati ugovore s humanitarnim ustanovama o doniranju viška robnih zaliha. Britanski supermarketi su, također, imali praksu industrijskim kemikalijama uništavati hranu kojoj je istekao rok trajanja, no to je sada zakonom zabranjeno, piše “Independent”. Zabilježeno je i nekoliko pokušaja kaznenog progona u Britaniji u posljednjih nekoliko godina za osobe koje su iz kanti za otpad uzimale hranu odbačenu iz supermarketa, unatoč tome što to rade socijalno najugroženije osobe. Koliko je odluka francuskih vlasti dobra, pokazuje činjenica da Francuzi godišnje bacaju 20 do 30 kg po osobi, što se procjenjuje na 12 do 20 milijardi eura godišnje.

Donacije i problem

Ovom mjerom žele prepoloviti te iznose do 2025., a bilo bi i više nego dobro da ovakav presedan postane praksa u svim državama. Bez obzira na to što je BiH jedna od siromašnijih zemalja u regiji i šire, velike količine hrane bacaju se i zbog nebrige države koja se ne želi odreći poreza na dodanu vrijednost za hranu koju bi poduzeća koja uvoze ili proizvode hranu eventualno donirala u humanitarne svrhe. Za sada je u BiH sve na pojedinačnim slučajevima, ali se sve češće može vidjeti ispred trgovina kutija s voćem ili povrćem koje nije za prodaju da mogu uzeti oni koji su gladni ili u potrebi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije