ODLUKA

Mlijeko iz BiH ne može još na tržište Europe

'mlijeko.2'
Foto: ''
01.02.2014.
u 10:22

Ipak, preliminarni rezultate europske kontrole potvrđuju značajan napredak u BiH

Usprkos optimističnim najavama i zadovoljstvu domaćih dužnosnika tijekom monitoringa EU, Bosna i Hercegovina još neko vrijeme neće moći izvoziti mlijeko i mliječne proizvode na tržište Unije. Nakon što su ispratili kontrolore iz EU koji su proteklih dana provjeravali ispunjava li BiH i njezine mljekare standarde za izvoz mlijeka, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, kao i dvojica resornih entitetskih ministara Stevo Mirjanić i Jerko Ivanković Lijanović kazali su da su zadovoljni postignutim. Entitetske i institucije BiH su, tvrde, uložile značajne napore u posljednjih nekoliko mjeseci, kako bi BiH zadovoljila kriterije i standarde koji se od nje očekuju. -Upoznati smo i s određenim nedostacima, kao i s onim što moramo realizirati u idućem razdoblju kako bismo u konačnici dobili zeleno svjetlo za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, kazao je ministar Tučić. On kaže kako nije bilo ni realno očekivati da odmah dobijemo zeleno svjetlo za izvoz, jer nijedna druga zemlja u regiji u procesu pridruživanja EU nije dobila odobrenje za izvoz nakon prve kontrolne misije.

Ipak, preliminarni rezultate europske kontrole potvrđuju značajan napredak u BiH. O nedostacima sustava proizvodnje i certifikacije mlijeka u BiH domaći dužnosnici nisu mnogo govorili. Djelomično je to uradio tek ministar Lijanović. -Postoji potreba da se naš sustav za veterinarstvo jednim dijelom još unaprijedi, objasnio je Lijanović. Konačno izvješće izaslanstva Ureda EU za hranu i veterinarstvo (FVO) bit će objavljeno za oko dva mjeseca, a onda će biti poznato i što konkretno EU očekuje od BiH kako bi bila ukinuta zabrana izvoza mlijeka na tržište Unije. Bh. mljekari nestrpljivo iščekuju te informacije, jer tržište Unije, a posebno Hrvatske, smatraju vrlo važnim za plasman svojih proizvoda. Do ulaska Hrvatske u EU bh. mljekari su u susjednu državu izvozili proizvode u vrijednosti 22 milijuna eura godišnje. Ova odluka će posebno pogoditi mljekare na prostoru Republike Srpske koji su dnevno izvozili oko 100.000 litara mlijeka u zemlje Europske unije. Ostaje i nepoznanica što će biti s farmama koje su prodavale mlijeko tvornicama koje su svoju proizvodnju temeljile na trgovini najprije s Hrvatskom, ali i drugim zemljama Europske unije. Sigurno je kako će ovaj scenariji dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka u Bosni i Hercegovini. Kriza se može ublažiti i boljom zaštitom domaće proizvodnje, ali je teško da će se takve mjere poduzeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?