Ratni komandant Vojske Republike Srpske

Mladićeva obrana traži da se odbaci završni podnesak Tužiteljstva

Mladić
01.11.2016.
u 16:00

Obrana Ratka Mladića zatražila je od Haškog tribunala da kao neispravan odbaci završni podnesak Tužiteljstva. Alternativno, Mladićevi branitelji zahtijevaju da sudije vrate završni podnesak tužiteljima i nalože im da dokument isprave i ponovo ga podnesu u skladu sa propisima Suda.

Obrana tvrdi da je Tužiteljstvo znatno prekoračilo granicu od 300.000 riječi, koju je za završne pisane podneske obje strane u postupku odredilo Raspravno vijeće, prenosi BIRN.

Mladićevi branitelji tvrde i da su tužitelji zloupotrijebili anekse završnog podneska, koje nisu uključili u ukupan broj riječi, da izlože argumente koji se tiču suštine cijelog predmeta, što, po pravilima, nije dozvoljeno.

U samo jednom od tih aneksa ima oko 90.000 riječi, a ukupni obim cijelog završnog podneska iznosi 390.000 riječi, tvrdi Obrana.

Mladićevi branitelji i Tužiteljstvo podnijeli su završne pisane podneske 25. listopada, u roku koji je odredilo Raspravno vijeće, iako je Obrana na taj rok prethodno uložila žalbu.

Usmene završne riječi, kojima će haški proces protiv generala Mladića biti okončan, zakazane su za početak prosinca ukoliko Apelacijski vijeće Tribunala ne usvoji žalbu branitelja na taj termin.

Obrana je uložila žalbu i na odluku kojom je Raspravno vijeće odbacilo njenu tvrdnju da je prekršeno Mladićevo pravo na fer suđenje.

Očekuje se kako će o tim žalbama uskoro odlučiti Apelacijsko vijeće na čijem je čelu sudija Carmel Agius, koji je i predsjednik Haškog tribunala.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) general Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranjem stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje je počelo u svibnju 2012., godinu dana nakon što su vlasti Srbije uhitila Mladića, koji je bio u bjekstvu od jeseni 1995., kada ga je Tribunal prvi put optužio, priopćeno je.

Prema okvirnom planu Tribunala, prvostupanjska presuda Mladiću trebala bi biti izrečena do studenog 2017. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?