Tomislavgrad

Mještani blokirali cestu, vozači čekali u automobilima i do 2 sata

Blokada
Željka Mihaljević
03.08.2012.
u 10:29

Mještani Prisoja tijekom prosvjeda nisu željeli propustiti niti jedno vozilo

Kao što je bilo i najavljeno, žitelji tomislavgradske općine, posebice naselja uz obalu Buškog jezera, u srijedu su na dva sata blokirali promet na magistralnim cestama koje vode od Livna prema GP Kamensko u mjestu Liskovača (M-16), te od Livna prema Tomislavgradu u mjestu Prisoje, selo Dučić (M-6.1). Na taj način izrazili su nezadovoljstvo što nadležni na višim razinama vlasti nisu udovoljili njihovom zahtjevu za prekategorizaciju putnog pravca Tomislavgrad – Kamensko na dionici od Karlov Hana do Kazaginca, koji bi, po njihovu mišljenju, trebao imati državni, a ne sadašnji županijski značaj. Zahtjev za prekategorizaciju ceste Karlov Han - Kazaginac podržale su i općinske vlasti. Kažu kako, ta županijska cesta prometnija je od ove državne, te da njome prođe barem 8-9 puta više vozila.

Predstavnici općinske vlasti nisu se zadovoljili objašnjenjem da je prekategorizacija putnih pravaca komplicirana i dugotrajna procedura, da je treba napraviti na državnoj razini, a to znači uskladiti je na razini entiteta. Štoviše, općinski načelnik Ivan Vukadin dodaje kako je federalna Vlada odlukom o prekategorizaciji ceste u Tuzli na svojoj 57. sjednici pokazala da može i drukčije, te nastavlja: “Ako se može raditi ad hoc prekategorizacija ceste u Tuzli, zašto se ne može raditi ad hoc prekategorizacija ceste u Tomislavgradu. A znamo iz prijašnjih vremena, prije neke 3-4 godine, da je napravljena također prekategorizacija po jednom zahtjevu jedne ceste na području općine Kiseljak, onda zašto bi mi bili iznimka”. Mještani Prisoja nisu željeli propustiti niti jedno vozilo, pa čak ni ona s malom djecom. A kakvog su raspoloženja bili putnici koji su u kilometarskim kolonama čekali ne treba niti govoriti. Jedan od njih, i to onaj ‘mirniji’ nam je kazao: “Mislim da nije u redu da u samom središtu turističke sezone prosvjeduju, netko ima obveza, neke ljude čekaju obitelji. Ima i drugih načina za ovako nešto, u krajnjem slučaju tamo u desetom mjesecu. “Toga dana je kod Karlova Hana počelo uklanjanje betonskih ivičnjaka kojima se regulira pravo prvenstva ceste prema Livnu u odnosu na cestu prema Kamenskom, što Prisojani drže neprihvatljivim rješenjem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?