'Ljeto u Kornici'

Mjesec kulture, sporta i gospodarstva

25.08.2016.
u 10:00

Točno mjesec dana trajali su bogati i, što je vrlo važno, iznimno kvalitetni kulturni sadržaji manifestacije “Ljeto u Kornici”.

Kako se radi o povratničkom mjestu gdje su se vratili tek malobrojni, pothvat Hrvatsko kulturno sportsko društvo Kornica više je nego za isticanje. Nastojanje da se animiraju mladi na povratak u to živopisno posavsko mjesto prepoznao je i Nadbiskupski centar za pastoral mladih, Otvorena kuća Garevac i Matica hrvatska Bugojno pa je projekt bio “osuđen” na uspjeh.

“Rodijaci” u Posavini

U ambijentu izoliranom od buke vozila, uz cvrkut ptica, jezerca, kuće u etno stilu koje je uspješno prilagodio modernom dobu Petar Lušo, ergelu konja koji su spremni za najmlađe ako dođu u živopisni ambijent - stvarali su umjetnici, i udahnuli umjetničku dušu povratničkom kraju, te glumci.

Na “Ljetu u Kornici” nastupalo je i Hrvatsko narodno kazalište Mostar predstavom, komedijom “Rodijaci”.

Komedija je oduševila Posavljake. - Povijest se ovim posljednjim valom iseljavanja ponavlja. Ovo je predstava tijekom koje se nasmijalo, ali ona nam ujedno daje i teme za razmišljanje.

Predstava “Rodijaci” slika je i studija jednog mentaliteta i karaktera.

Lakše rješavamo tuđe probleme nego svoje, a o zavisti i ljubomori da i ne govorimo, kažu Velimir Njirić i Miro Barnjak, glumci Hrvatskoga narodnog kazališta Mostar.

Tijekom 60. i 70. godina 20. stoljeća također je bilježeno iseljavanje iz Posavine prema zapadu. I tada i danas odlazilo se zbog egzistencijalnih problema.

Nije se puno toga u međuvremenu promijenilo, a tekst predstave “Rodijaci” danas je aktualniji nego ikad - dodaje Barnjak.

Prekogranična suradnja

Oko četrdesetak Korničana i gostiju pozorno je pratilo održano predavanje o najstarijoj hrvatskoj kulturnoj instituciji o kojoj je govorio dopredsjednik Stjepan Sučić.

“Ljeto u Kornici” zatvoreno je ipak na edukativan način kako bi se i simbolično uputila poruka svim mjerodavnim da je poljoprivreda budućnost, a budućnost su EU fondovi koji bi mogli pomoći u oživljavanju i ovoga posavskog područja - rečeno je tijekom predavanja u Kornici o temu o pretpristupnim fondovima EU o čemu je imala predavanje agronom Lucija Baškarić.

Jozo Miletić, stručnjak iz oblasti zaštite bilja, iz Bugojna je došao u Kornicu u praksi vidjeti koliko se može poljoprivreda doista oživjeti na jednom povratničkom području.

Kaže, iznimno je zainteresiran za sudjelovanje upravo u timu koji će stvarati projekte prekogranične suradnje iz oblasti poljoprivrede jer upravo je u Kornici stvoren ambijent za takve planove.

Poziva također na dolazak u Kornicu sredinom rujna kada će, poput manifestacija u Hercegovini, i službeno i svečano označiti početak velike berbe jabuka.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije