mit ili istina

'Mišići se pretvaraju u salo nakon što prestanemo vježbati' i drugi mitovi koji ne izumiru

mit ili istina
01.02.2016.
u 07:18

Kava s mlijekom ili bez, i obavezno čaša vode. Uvriježen je mit da nas kava, zbog diuretskih svojstava, dehidrira.

Možemo neke stvari slušati godinama i toliko su ukorijenjene generacijama da je teško razlučiti što je istina, a što je mit. 

Baka je rekla mami, mama meni, ja svom djetetu... I prenosi se tako generacijama nešto u što ljudi vjeruju da je istinito. Ipak, znanstvenici i stručnjaci iz raznih područja razbijaju mitove godinama. Istražuju, objavljuju rezultate i stvaraju novu svijest...

Ovo su neki od takvih mitova koji su zasigurno došli i do vas. 

1. Šećer čini djecu hiperaktivnima

U kontroverznom istraživanju znanstvenici su dokazali da šećer zapravo ne uzrokuje hiperaktivnost kod djece. Nisu djeca hiperaktivna nakon nekog dječjeg rođendana zbog količine šećera već zbog okruženja u kojem su se našli, vrištanje, igra, skakanje, uzbuđenje...

2. Žvakaća guma ostaje u probavnom sustavu sedam godina

Ovo je nešto što se često djeci govori kako bi ih se "prestrašilo" da prestanu žvakati žvakaće gume. Ipak, istina je, naravno, da progutana žvakaća neće ostati ostati sedam godina u našem organizmu, ali gastroenterolog David Milov, kaže da nije neuobičajeno da unutar tjedan dana tijelo izbaci progutanu žvakaću gumu. 

3. Kava nas dehidrira

Kava s mlijekom ili bez, i obavezno čaša vode. Uvriježen je mit da nas kava, zbog diuretskih svojstava, dehidrira. Dijetetičarka Lisa Renn rekla je za ABC da bi kava "bila krivac" naše dehidracije trebali bismo je piti u ogromnim količinama na dan i ne piti drugu tekućinu uopće. 

4. Mišići se pretvaraju u salo nakon što prestanemo vježbati

Vjerojatno ćete postati deblji nakon što se prestanete baviti nekom fizičkom aktivnošću, ali to nije zbog toga jer se mišići pretvaraju u salo. Mišići se nakon prestanka vježbanja i fizičkih napora i to nakon nekog vremena "skupljaju". 

Fizički je nemoguće da se mišići "pretvore" u salo . Riječ je o potpuno različitim vrstama stanica i ne postoji način da se mišićna masa pretvori u masnu, pojasnio je stručnjak Rob Newton. 

5. Jaja podižu kolesterol

Ovo je tema o kojoj se debatira i raspravlja godinama. Ranih 1990-ih upozoravalo se na opasnost "nezdravih namirnica" i preporuke su se odnosile na potpuno izbacivanje mnogih namirnica iz prehrane. Desetak godina kasnije Paleo dijeta donijela je nove trendove u prehrani i neke masnoće više se smatraju "smrtnim neprijateljem" već se uvrštavaju u svakodnevnu prehranu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?