NK Grude – turnir limača

Miš i Dine bili su velike grudske nogometne legende...

29.04.2016.
u 07:00

U bogatoj povijesti, ispunjenoj sportskim uspjesima i(li) neuspjesima, za NK Grude (ranije Bekija) igrali su brojni odlični nogometaši. Neki od njih po vrijednosti su nadmašili sredinu gdje su načinili prve nogometne korake i afirmirali se, ali nikada nisu zaboravili odakle potječu, piše Večernji list BiH.

Klupske legende

NK Grude sada je član 2. lige FBiH Jug. Rekli bismo da su, s obzirom na tradiciju, današnji rezultati kluba osrednji. Ipak, ljubitelji nogometa vide Grude jednog dana opet u višem stupnju natjecanja - 1. ligi FBiH, možda u nekim budućim vremenima i Premijer ligi. Kad spominju klupske legende, Gruđani se prisjećaju dvojice prerano preminulih dugogodišnjih igrača i trenera kluba - Zdravka Jurčića Miša i Dinka Vranješa Dine. Nova uprava NK Grude, na čelu s predsjednikom Nikolom Žuljem i ekipom ambicioznih trenera, došla je na ideju u znak sjećanja i zahvale svojim ikonama organizirati memorijalni nogometni turnir pod nazivom “Zdravko Jurčić Miš i Dinko Vranješ Dine”. Bit će to 1. turnir, za početak skroman, u skladu s mogućnostima, ali s namjerom da postane tradicionalan i da se obogati drugim sportskim vrijednostima te prenese na mlade Miševu i Dininu nogometnu filozofiju. Na turniru, koji će se igrati jedan dan - 2. svibnja, nastupit će nogometaši - limači tri dobne kategorije (2005., 2006., 2007. godište i mlađi). Sve utakmice igrat će se na travnjaku stadiona Elić luka. Na turniru će, uz HNK Grude, nastupiti i ostali najjači klubovi iz ZHŽ - NK Sloga Ljubuški, NK Posušje i NK Široki Brijeg. Cilj je da turnir s vremenom preraste u najjači regionalni. Stariji ljubitelji nogometa u Hercegovini i šire dobro znaju tko su bili i što su predstavljali Miš i Dine. Mlađe ćemo podsjetiti na ono što su učinili na travnjaku, služeći se sjećanjima i zapisima grudskog sportskog kroničara Vlade Boguta:

Zdravko Jurčić Miš (1947. - 2005.) igrao je za Bekiju od 1969. do 1980., zatim kao trener radio u klubu do 1986. Nakon toga nastavio je svoju nogometnu filozofiju provoditi u Zagrebu sve do smrti 2005. godine. Miš je bio zaljubljenik u nogomet. Na zagrebačkim se ulicama mogao sresti s “frtaljem štruce” u jednoj, a knjižicom “Decide to Win” (“Odluči pobijediti”) u drugoj ruci. Imao je svoje nogometne poglede, metode i dogme o tome kako postati vrhunski nogometaš. Sve se, po njegovu mišljenju, svodilo na pluća, karakter, fizičku spremu, ratničku disciplinu i rad. Jednom je rekao:

- Ostalo se uz pošten pristup može (i) naučiti. Umjetnost je od antitalenta stvoriti igrača vrijednog milijun maraka...

Prepoznavao talent

Takvim pristupom Miš je “istesao” poznate igrače Maria Cvitanovića, Josipa i Daria Šimića, Krunu Jurčića i druge. Miš je bio i u Stručnom stožeru hrvatske reprezentacije na SP-u u Francuskoj 1998. te Vatrenima dao veliki doprinos pri osvajanju bronce. Studirao je u Splitu i Zagrebu te završio dva fakulteta, ali nije tražio posao. Fanatično je bio zaokupljen isključivo nogometom, sav mu se posvetio i predao, te živio skromnim, asketskim životom...

Dinko Vranješ Dine (1959. - 2012.) igrao je u Bekiji od 1976. do 1984., pa tri godine u čapljinskom Borcu i dvije u Mladosti (Široki). Nakon rata u matičnom je klubu bio pomoćni i glavni trener te se posvetio radu s mladima. Osim po nogometnom znanju, isticao se upornošću, disciplinom i borbom “do zadnje kapi krvi”. Njegova je taktika bila praktičnost, kod njega nije bilo improvizacije, posebice nezalaganja ni “šuplje teorije”: “Ili si igrač, ili nisi ni rezerva”, govorio je...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?