traže se rješenja

Mirovinski fond se zadužuje za skoro 100 milijuna maraka

06.10.2015.
u 06:15

Dugoročno će podići 50 milijuna KM, a podizanje 46,5 milijuna KM pravdaju održavanjem likvidnosti i redovitošću isplata

Fond mirovinsko-invalidskog osiguranja RS zadužuje se za dodatnih skoro 100 milijuna maraka.

Suglasnost Vlade

Suglasnost je prije 10 dana dala Vlada RS, a javnost je za tu vijest saznala tek objavljivanjem odluka u posljednjem izdanju Službenog glasnika, izvijestila je ATV Banja Luka. Fond će podići 50 milijuna KM dugoročnog kredita, a podizanje još 46,5 milijuna na godinu dana pravdaju održavanjem likvidnosti i redovitošću isplata mirovina. U Fondu priznaju da su na novo, astronomsko zaduženje prisiljeni zbog sve manjih prihoda i sve većeg kašnjenja u isplati mirovina, javlja portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Ovog mjeseca prvi put probili su i zakonski rok pa je isplata mirovina iz kolovoza prešla u listopad. "Prvi put je došlo do prolongiranja isplate i u dužem roku od mjesec dana. S formalne točke gledišta, došlo je do prekoračenja dva dana, ali nije popularno da ne isplatite mirovinu onako kako zakon i predviđa. Stoga je fond posegnuo za ovom vrstom dugoročnog kredita", rekao je Tihomir Joksimović, glasnogovornik Fonda MIO. Odgovornost ponovno prebacuju na poslodavce i navode poduži popis dužnika od kojih potražuju više od 400 milijuna KM. Zato u Udruženju umirovljenika odgovornost adresiraju na Vladu koja, po njima, ne uplaćuje dovoljno milijuna za socijalne kategorije.

Nema sredstava

Skoro trećina korisnika, kaže Rade Rakulj, mirovinu nije zaradila i po nekoj se osnovi oslanja na proračun. "Tisuće ljudi uživa braniteljska i neka druga prava. Čak i neke cijele mirovine idu na teret proračuna. Ove godine je proračun trebao na ovoj razini osigurati 325 milijuna. Međutim, nije osigurao nego je ove godine izdvojeno 190 milijuna KM", kaže Rade Rakulj, predsjednik Udruženja umirovljenika. Kakvo je zaista stanje, govori statistika da se broj umirovljenika gotovo izjednačio s brojem zaposlenih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije