Ponuđena strategija

Mirovina s više godina života i radnog staža

Mirovine
29.01.2013.
u 09:14

Mirovinski stupovi u FBiH bit će na tri stupa, uvodi se tzv. individualno mirovinsko osiguranje

Prije nego budu upućen na usvajanje u oba doma parlamenta FBiH o prijedlogu strategije reforme mirovinskog sustava FBiH, u narednih par mjeseci moraju se pisano izjasniti federalna ministarstva i drugi federalne institucije kao što je Federalni zavod MIO, nakon čega bi ponovo bio razmotren na jednoj od sljedećih sjednica Vlade.

S više godina u mirovinu

I prije nego bude ovakav osjetljiv dokument koji će dugoročno projicirati socijalnu sudbinu umirovljeničke populacije bude usvojen prema tvrdnjama federalnog ministara rada i socijalne skrbi Vjekoslava Čambera, organizirat će se javne tribine gdje će stručnjaci i građani moći iznijeti dati svoje sugestije, primjedbe na ponuđeni prijedlog. Podizanje dobnih granica za umirovljenje – u cilju dužeg ostanka u svijetu rada i viših mirovina radi dužeg ostvarenog staža i uvođenje tri stupa mirovinskog sustava su glave odrednice ponuđene strategije za reformu mirovinskog sustava FBiH koju su uz domaće radili i stručnjaci iz RH i u koji su kako doznajemo ugrađeni novi elementi koji su u susjednoj Hrvatskoj jedno vrijeme bili problem. Prvi mirovinski stup je tradicionalni obvezni oblik mirovinskog i invalidskog osiguranja koji se dominantno financira iz tekućih javnih prihoda - doprinosa. Stopa doprinosa je jednaka za sve sudionike u sustavu. Drugi stup mirovinskog osiguranja obuhvatio bi osobe koje su uvedene u pravo (umirovljene) pod povoljnijim uvjetima u odnosu na opće propise mirovinskog i invalidskog osiguranja, po različitim osnovama, i svrstavaju se u tzv. “povlaštene mirovine”.

Treći mirovinski stup

U okviru Federalnog zavoda bi se ova sredstva evidentirala na posebnom računu. Način usklađivanja povlaštenih mirovina za sve korisnike koji se financiraju iz proračuna vršio bi se uz suglasnost Vlade FBiH. I treći mirovinski stup osiguranja koji bi trebao biti uveden je dobrovoljan, i spada u individualno mirovinsko osiguranje koje funkcionira na principu dugoročne štednje. Neki oblici ovakvog osiguranja postoje u BiH već dvadesetak godina i poznati su kao sheme dugoročne štednje i police životnog osiguranja izdanih od strane osiguravajućih kuća, ali ih je potrebno ugraditi u legislativu i nadzirati od strane države, stoji u dokumentu. Nositelji osiguranja bila bi društva za upravljanje privatnim mirovinskim fondovima i dobrovoljni mirovinski fondovi.

Bit će zanimljive reakcije osiguravajućih društava na uvođenje treći stupa mirovinskog osiguranja u Federaciji BiH

Ključne riječi

Komentara 1

ŽI
Žika-Ivo
11:41 29.01.2013.

Neka, pa i u Evropi se isto to radi da bi se riješilo pitanje nezaposlenosti, nelogično ali provjereno istinito.- Samo ne znam da li ima svrhe spojiti radni staž sa ovim u inostranstvu jer mnogi kažu nipošto samo ćeš imati manju penziju ali ja mislim kao i uvijek kontra ono što si zaslužio ne može nitko prisvojiti ili ti oduzeti. Ako neko zna nešto na ovu temu molio bi da mi odgovori ..Hvala unaprijed

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?