kupres

Mirko Kecman nositelj titule najboljeg kosca Dana kosidbe

kosci
04.07.2016.
u 09:28

Pod pokroviteljstvom općine Kupres u nedjelju je na Kupreškom polju održana Međunarodna smotra folklora i tradicionalna manifestacija Dan kosidbe-Strljanica 2016.

Program Međunarodne smotre folklora i tradicionalne manifestacije otvorio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ivica Brešić, a otvaranju su nazočili federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, konzul Republike Hrvatske u Mostaru Dragan Matijević, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić s ministrima, te načelnici susjednih općina.

Program manifestacije Dani kosidbe na Kupresu "Strljanica" 2016. započeo je nastupom folklornih skupina Cioff-ovog festivala kao i domaće muške i ženske skupine sa Kupresa i njihovi gosti. Poslijepodnevni sati su bili rezervirani za natjecanja na sportskim terenima u tradicijskim sportovima poput bacanje kamena s ramena, pješačka utrka, skok u dalj i potezanje konopca. U završenom dijelu održana je  tradicionalna sportska manifestacija nadmetanje kosaca za takozvanu "jabuku livadu" koju je ove godine ponio Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca.

Drugo mjesto osvojio je Ivo Ivković - Ćibara, dok su  treće mjesto podijelili prošlogodišnji pobjednik Vinko Čičak – Vinara iz Kupresa i Miloš Trkulja iz Mrkonjić Grada.

U sklopu manifestacije održano je i nadmetanje kosaca juniora u kojoj je pobijedio Aleksandar Banjac iz Bosanskog Petrovca, drugi je bio Arnes Ramčić iz Kupresa a treće mjesto podijelili su Zoran Šarić i Stjepan Dumančić iz Kupresa.

Inače, Međunarodna smotra folklora i tradicionalna manifestacija Dan kosidbe-Strljanica 2016. organizirana je u sklopu desetog izdanja Cioff međunarodnog festivala započetog 29. lipnja pri čemu su tijekom četiri dana održana četiri međunarodna koncerta narodnih plesova i pjesama u Kupresu, Mostaru i Sarajevu a uz domaće izvođače, kao gosti nastupili su ansambli iz Indije, Bjelorusije, Makedonije, Portorika i Španjolske.

U sklopu Festivala priređen je Međunarodni okrugli stol s temom "Nematerijalna kulturna baština kao temelj razvoja turističke i lokalne ponude" u kojoj su sudjelovali stručnjaci za nematerijalnu baštinu iz BiH, Hrvatske i Srbije, predstavnici BH Komisije za UNESCO, entitetskih i lokalnih ministarstava kulture i turizma, Općine i Županije, BiH sekcije CIOFF.

Festival je i ove godine organiziran uz Certifikat CIOFF-a i uz visoko pokroviteljstvo UNESCO-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije