Investicije

Mineralne sirovine kao put za izlazak BiH iz krize

01.09.2015.
u 06:30

Mineralne sirovine koriste se u građevinarstvu, kemijskoj industriji, energetici...

"Politika istraživanja, eksploatacije i upravljanje mineralnim sirovinama u Federaciji BiH" mogao bi postati jedan od važnijih dokumenata u Federaciji BiH s obzirom na mogućnosti koje se nude istraživanjem i iskorištavanjem mineralnih sirovina. Dokument je izradio Federalni zavod za geologiju, a prihvatila su ga federalna ministarstva energetike, rudarstva i industrije, te Ministarstvo financija i Ministarstvo pravosuđa.

Održivo korištenje

- Na području Federacije BiH se eksploatira, prerađuje i koristi određen broj mineralnih sirovina koje su za BiH ekonomski veoma važne jer zapošljavaju značajan broj ljudi i imaju strateški značaj. Eksploatiraju se i mineralne sirovine koje su svrstane u ekonomski važne jer donose određenu ekonomsku dobit. Cilj izrade politike je da se na osnovi analize vrsta mineralnih sirovina, istraženosti potencijala i statusa, analize zakonske regulative i institucionalnog organiziranja te postojećih strateških dokumenata, daju smjernice za dalje aktivnosti u oblasti pojedinačnih mineralnih sirovina i razrade principi njihova održivog iskorištavanja i upravljanja, stoji u dokumentu. Ono što se mora napraviti da bi se donijela odluka o ulaganju je osigurati povoljnu zakonsku i podzakonsku regulativu za obavljanje aktivnosti iz oblasti mineralnih sirovina, međunarodno konkretan i stabilan režim poreza i naknada za iskorištavanje sirovina, nagrađivanje investitora koji preuzimaju rizik za ovaj posao i transparentnost kod dodjele ugovora o koncesijama.

Ovisnost o mineralima

- Istraživanje, eksploatacija, prerada, korištenje i upravljanje mineralnim sirovinama je veoma važna za prosperitet FBiH. Korištenjem mineralnih sirovina u građevinarstvu, kemijskoj industriji, energetici, poljoprivredi i vodoprivredi osigurava se značajan broj zaposlenih i financijska sredstva, stoji u dokumentu. Suvremeno društvo je ovisno o mineralima dugo vremensko razdoblje i mali su izgledi da se taj trend može smanjiti, piše u dokumentu. U budućnosti mineralne sirovine mogle bi BiH donijeti prosperitet, sigurnost i ispunjenje uvjeta za visok životni standard. - Nove tehnologije i okolišni izazovi imaju zadatak unaprijediti i proširiti potrebe za mineralnim sirovinama i proizvodima od njih, a proizvodi na bazi mineralnih sirovina koriste se u izgradnji i održavanju kuća, objektima infrastrukture (cesta, mostova), energetskim objektima, industrijskoj proizvodnji, izradi i nabavi različite opreme, stoji u dokumentu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije