istražitelji objavili

MH17 srušen ruskom raketom s pobunjeničkog istoka Ukrajine

Malezijski zrakoplov
Reuters
28.09.2016.
u 16:42

Malezijski zrakoplov oboren je 2014. nad istočnom Ukrajinom ruskom raketom Buk ispaljenom iz sela pod kontrolom pobunjenika koji se bore protiv snaga ukrajinske vlade, objavili su u srijedu međunarodni istražitelji.

Rezultati proturječe navodima Moskve da je zrakoplov Boing 777 na letu MH17 iz Amsterdama prema Kuala Lumpuru u srpnju 2014. srušila ukrajinska vojska.

U rušenju je poginulo svih 298 putnika i članova posade, većinom Nizozemaca.

Istražitelji ne mogu dignuti tužbe, ali su obitelji žrtava tražile podatke o tome tko je srušio letjelicu, nadajući se da bi to eventualno moglo dovesti do procesuiranja odgovornih za incident koji je zaoštrio napetosti u odnosima Istoka i Zapada.

Raketni sustav zemlja-zrak ispalio je jednu raketu iz pobunjeničkog sela Pervomajsk i potom je vraćen u Rusiju, rekli su istražitelji iz Nizozemske, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine.

Oni su na konferenciji za novinare u nizozemskom gradu Nieuwegeinu rekli da je istragom identificirano stotinu osoba za koje kažu da su od interesa za njih, ali da još nisu službeno identificirani pojedinci osumnjičenici.

Također je nepoznato je li netko pobunjenicima zapovjedio da ispale raketu ili su djelovali autonomno, kažu istražitelji.

I civilna istraga nizozemske uprave za sigurnost zaključila je prošle godine da je MH17 pogođen raketom Buk, ali je Moskva odbijala tvrdnje da su za to odgovorni proruski pobunjenici.

Ponavljajući taj poznati stav, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu je rekao: "Radar je identificirao sve leteće objekte koji su mogli biti lansirani ili su u tom trenutku bili u zraku nad teritorijem pod kontrolom pobunjenika. Ti su podaci savršeno jasni...nema rakete. Ako je bila raketa, ona je mogla biti ispaljena iz nekog drugog područja", ustvrdio je Peskov.

Istražitelji su rekli da nisu imali pristup novim radarskim slikama na kojima Moskva temelji najnovije izjave, ali da su zainteresirani razmotriti ih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?