Sarajevo

Mesić: Mladi ljudi nisu dobro informirani što se dogodilo u BiH i Srebrenici

Stjepan Mesic
FENA
01.04.2016.
u 08:05

Komentirajući oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, Mesić je kazao da je Haaški tribunal pokušao izjednačiti žrtvu i agresora, ali da se nada da će se situacija popraviti nakon žalbenog postupka

Posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić ocijenio je jučer u Sarajevu da je potrebno objasniti mladima što se dogodilo u Srebrenici i BiH tijekom rata, jer nisu dovoljno informirani i trebaju saznati pravu istinu.

Mesić je bio jedan od sudionika javnog sata "Srebrenica mapiranje genocida i postgenocidno društvo - Pogled iz 2016. godine, Slučaj BiH" koji su u Sarajevu organizirali Produkcija Fama Metodologije i Udruženje "Kultura sjećanja" Galerija 11/17/95, nakon Oxforda, Beograda i Zagreba.

Komentirajući oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, Mesić je kazao da je Haaški tribunal pokušao izjednačiti žrtvu i agresora, ali da se nada da će se situacija popraviti nakon žalbenog postupka.

- U svakom slučaju to je jedna skandalozna presuda koja se nije smjela dogpditi, naglasio je.

Oni koji su planirali rat i "veliku Srbiju" na račun BiH i Hrvatske, dodao je Mesić, već odavno nisu na vlasti, ali nažalost u Srbiji još nisu shvatili da je bivši predsjednik Slobodan Milošević vodio tu zemlju u pogrešnom smjeru.

- Danas mu mnogi prigovaraju ne to što je Srbiju odveo u rat, već što ga nije dobio, zaključio je Mesić.

Bivši general Armije Republike BiH Jovan Divjak istaknuo je da je važni govoriti o Srebrenici, jer omladina u BiH danas uči 12 povijesti koje su različite u svakoj županiji i entitetu te Distriktu Brčko.

- Nema tu istine, ni na jednoj ni na drugoj ni na trećoj strani. Postoji samo jedna istina, a to je da je povijest otrov za mlade generacije, poručio je.

Govoreći o presudi Haaškog tribunala Vojislavu Šešelju, Divjak kaže da je on prikazan kao mirotvorac, a ne onaj koji je inicirao rat i koji se tijekom rata slikao na obroncima Sarajeva.

Profesorica sarajevskog sveučilišta Edina Bećirević govorila je o naslijeđu Haaškog tribunala i načinu na koje će se ono interpretirati.

Komentirajući presudu Šešelju, kazala je da svi trebaju biti svjesni da je to prvostupanjska presuda te da će drugostupanjska presuda pokazati konačni rezultat.

Novinar i publicist Zlatko Dizdarević smatra da su interpretacije o tome što se događalo u Srebrenici 1995. godine "zakovane i nepobitne" te da su različite u određenim sredinama.

- Društvo je definitivno podijeljeno što je tragedija bh. društva i ne znam zašto je to začuđujuće, jer je to projekt i to nije slučajno. Uvijek će biti tako, jer svaka od ponuđenih interpretacija ima svoje biračko tijelo - ocijenio je.

Oslobađajuću presudu Šešelju okarakterizirao je kao sastavni dio logike velikih sila koje na Balkan gledaju kao na mala plemena, među kojima je Srbija najveća.

Društvenopolitička aktivistkinja Svjetlana Nedimović, koja je sudjelovala na ovim satima u Oxfordu i Beogradu, kazala je da je za bilo kakvo djelovanje prvenstveno potrebno suočavanje sa sadašnjošću, nakon čega se tek može govoriti o suočavanju s prošlošću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?