Zaduženja

Među najzaduženijima općine Ljubuški, Travnik, grad B. Luka

Siromasni
01.09.2012.
u 12:25

Unutarnji dug lokalnih zajednica u BiH premašio 363 milijuna KM. Bez dugova Unsko-sanska, Tuzlanska i Srednjobosanska županija

Unutarnji dug općina, gradova i županija u Bosni i Hercegovini premašuje 363,7 milijuna maraka, ali on niti izbliza nije ravnomjerno raspoređen na sve lokalne zajednice u zemlji.

Komercijalne banke

Službeni podaci resornog državnog ministarstva pokazuju da na kraju prošle godine 61 općina i dva grada nisu imali niti jednu marku unutarnjeg duga koji obuhvaća zaduživanja kod komercijalnih banaka u zemlji i dug nastao po osnovi emisije obveznica. Unutarnji dug županija u Federaciji iznosi 71,78 milijuna maraka i riječ je isključivo o kreditnim zaduženjima u BiH. Tri županije, a to su Unsko-sanska, Tuzlanska i Srednjobosanska, nemaju dugova. Najveća su, pak, dugovanja Sarajevske županije i iznose 32,67 milijuna KM. Slijede Hercegovačko-neretvanska s 26,56 i Zapadnohercegovačka županija sa 6,71 milijun maraka. Posavska županija ima unutarnji dug od 5,07 milijuna maraka i na ove četiri županije otpada 98,93 posto cjelokupnog duga županija u Federaciji BiH. Zeničko-dobojska, Hercegbosanska i Bosanskopodrinjska županija imaju unutarnje zaduženje koje je pojedinačno manje od pola milijuna maraka. Gradovi Sarajevo i Mostar nemaju unutarnjih dugovanja, dok Grad Banja Luka duguje 63,18, a Grad Istočno Sarajevo 0,21 milijun maraka. Općine u Federaciji BiH duguju ukupno 36,04 milijuna KM i uglavnom su u pitanju kreditna zaduženja. Najveću zaduženost bilježe općine Travnik 6,52, Bihać 5,61, Ljubuški 3,34, Gradačac 2,33 i Bosanska Krupa dva milijuna maraka. Ovih pet općina čine 55 posto svih kreditnih zaduženja općina u Federaciji. Prema službenim podacima Federalnog ministarstva financija, od 78 općina u ovom entitetu njih 47 na kraju prošle godine nije imalo unutarnjih zaduženja. Naravno, postoji mogućnost da neke općine nisu dostavile podatke o zaduženosti pa sve ove podatke treba uzeti s određenom dozom rezerve.

Velika zaduženost

Zaduženost općina u Republici Srpskoj znatno je veća, barem ako je suditi prema dostupnim podacima. Općine u ovom entitetu imaju ukupan unutarnji dug od 192,5 milijuna maraka, od čega je 146,14 milijuna dug za kredite podignute kod domaćih banaka, a 46,36 milijuna maraka dug po osnovi izdanih vrijednosnih papira. Najzaduženije su općine Bijeljina s 29,74 i Prijedor s 20,49 milijuna KM. Iza njih slijede Doboj, Gradiška, Prnjavor, Srbac i Laktaši. Na ovih sedam općina otpada više od 56 posto dugovanja svih općina u RS-u. Od 61 općine u RS-u njih 14 na kraju prošle godine nije imalo nikakvih unutarnjih dugovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?