Braniteljska pitanja

Martinović u Domu naroda: Oborit ćemo nakon izbora sve Helezove odluke

martinovic
Foto: Večernji list
16.09.2014.
u 08:41

Vlada FBiH nije provela nijedan zaključak koji je usvojio Dom naroda FBiH

Sjednica Doma naroda Federacije BiH održat će se idućega petka, a kako se doznaje, prva točka koju će razmatrati izaslanici je provedba zaključaka koje je donio ovaj dom, a koji se odnose na braniteljsku populaciju u ovome entitetu. Prema trenutačno dostupnim informacijama, aktualna federalna Vlada i resorni ministar Zukan Helez nisu proveli nijedan od spomenutih zaključaka, tako da se može postaviti pitanje tko je više zakonodavna vlast u Federaciji i postoji li ona uopće.

Pravno nasilje

- Svi znamo kako je ova vlada došla do pozicija, tako da nije ni čudno da se ovako ponašaju. Oni su svojim postupcima ugrozili braniteljsku populaciju u cijelosti. Ljudi više nemaju nikakve pravne sigurnosti. Svi oni koji su planirali svoj život na temelju primanja koja su imali kao stradalnici, sada doslovno nemaju za kruh. To je uradila ova vlast koja sada na kraju mandata više ne priznaje ni najviše zakonodavno tijelo u Federaciji - rekao je za Večernji list predsjedatelj Doma naroda Federacije BiH Tomislav Martinović. Kakve će nove poruke biti iz Doma naroda o ovoj temi, ostaje da se vidi, ali ono što je poručio Martinović jasno govori kako je moguće da se nakon izbora u cijelosti promijeni odnos prema braniteljskoj populaciji u Federaciji.

- Kada pobijedimo na izborima i legalnim i legitimnim putem se vratimo u federalnu vlast, jedna od prvih stvari koju ćemo uraditi je rušenje svih odluka i propisa koji se odnose na braniteljsku populaciju, a koju je donijela ova vlast. Svaka odluka koju je aktualna Vlada donijela je bila na štetu branitelja, i to mora biti oboreno. Ljudima se mora vratiti vjera u pravnu državu, u prava koja imaju pravo uživati. Pravno nasilje se mora zaustaviti - zaključio je Martinović.

Bunt i Bošnjaka

Sličnog stava je i velika većina izaslanika u Domu naroda. Sjednica na kojoj se govorilo o pravima branitelja je pokazala kako su i Bošnjaci izuzetno nezadovoljni politikom koju provodi nasilno Zukan Helez. Unatoč svemu, čak i odlukama najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji, Helez i ostatak trenutačne federalne Vlade nastavlja provoditi politiku, ne obazirući se na posljedice i pravne probleme onoga što rade. Ovakva politika rezultirala je tisućama sudskih procesa koji su pokrenuli stradalnici rata koji su izgubili prava zbog Helezove politike. Očekuje se kako će veliki broj njih na kraju dobiti sudske odluke prema kojima će biti vraćeni u prava, a svu štetu će na kraju platiti Federacija i njezini građani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije