16.07.2016. u 07:00

Sutra je 16. nedjelja kroz liturgijsku godinu C. Čitat će se i slušati na svetim misama evanđeoski odlomak iz desetog poglavlja Lukina evanđelja (Lk 10,38-42) u kojem se govori o Isusovu susretu i razgovoru u Martinoj i Marijinoj kući. One su imale i brata Lazara i živjele su u Betaniji. Betanija je smještena s druge strane Maslinske gore, oko tri kilometra od Jeruzalama. Riječ “betanija” znači “kuća siromašnih”. U Betaniju je Isus više puta dolazio. To je mjesto Isusove radosti i suza. U tom mjestu je prijateljevao s ljudima, ali i plakao.

U našem sutrašnjem evanđeoskom odlomku evanđelist Luka piše kako je Marta primila Isusa u kući te bila zauzeta želeći što bolje poslužiti Isusu. Dok se ona kao prava domaćica žurila posluživati Gosta, sestra joj Marija sjela je i slušala što Isus govori. Takvo sestrino ponašanje Martu je zaboljelo i zato se obratila Isusu nešto oštrijim tonom: “Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne”. Isus joj odgovori, spominjući dva puta njezino ime: “Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti”.

Naše razmišljanje nad ovim kratkim, ali bogatim tekstom može ići u više smjerova. Pokušat ćemo postavljanjem pitanja. Primam li ja rado Isusa u svoju kuću? Kako Ga primam? Jesam li odgovoran domaćin, ali pomalo nervozan i zabrinut služeći Mu kao Marta? Ili se trudim slušati Njegovu riječ kao Marija? Znam li razlikovati bolji, bitni dio u životu? Posvećujem li previše vremena i snage na nebitne stvari u svagdašnjem životu? Neki čitaju, razumiju, u likovima sestara Marte i Marije dva načina ponašanja prema Gospodinu: akciju i kontemplaciju, tj. rad i molitvu. Nije odgovor na pitanje Marta ili Marija, jedna od njih. Odgovor je: i Marta i Marija. Ora et labora, geslo je duhovnog utemeljitelja Europe sv. Benedikta. Ali treba znati prioritet. Akcija i rad vjernika kršćanina trebali bi proistjecati iz molitve i kontemplacije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije