nesvakidašnji prizor

Mars se najviše približio Zemlji u zadnjih deset godina

Mars
01.06.2016.
u 08:49

Crveni planet će se cijeli tjedan vidjeti kao velika sjajna točka na nebu a sjaj će početi gubiti sredinom lipnja

Planet Mars se u noći na utorak najviše približio Zemlji u zadnjih više od deset godina, na 120,7 milijuna kilometara. Dva planeta će opet biti tako blizu tek 31. srpnja 2018., navodi NASA.

Prosječna udaljenost Zemlje i Marsa je oko 225 milijuna km, ali budući da imaju eliptične putanje, međusobno se približavaju i udaljavaju ovisno o svom položaju. Njihove se orbite mogu mijenjati i zbog prisutnosti drugih planeta u blizini. Primjerice, Jupiter, najveći planet Sunčeva sustava, poprilično utječe na Marsovu putanju.

Najveća udaljenost Zemlje i Marsa je 402,3 milijuna kilometara kada su dva planeta na suprotnim stranama u odnosu na Sunce. Kada su najbliže jedan drugom, udaljeni su 54,6 milijuna km.

Rekord je postavljen 2003. kada se Mars približio na samo 56,3 milijuna kilometara, što je bila najmanja udaljenost u 60.000 godina. Sada treba čekati 2287. da bi se dva planeta opet tako približila.

Mars se posebno dobro vidi od sredine svibnja kada se približio i bio u ravnini sa Zemljom i Suncem. 

Crveni planet će se cijeli tjedan vidjeti kao velika sjajna točka na nebu a sjaj će početi gubiti sredinom lipnja. Ovaj nesvakidašnji prizor može se promatrati teleskopom i golim okom, a događa se jednom ili dvaput svakih 15 do 17 godina, dodaje NASA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?