PAD

Manje novca stiže 
iz dijaspore u BiH

novac i stetoskop
Thinkstock
19.08.2014.
u 09:04

Pad priliva sredstava u BiH odrazit će se na sve sfere života

Vrijeme je godišnjih odmora, a to znači i povećan priliv građana iz dijaspore. Međutim, u odnosu na ranije godine sada je primjetan pad potrošenja i priliva njihovog novca. Stručnjaci upozoravaju da će ga biti još manje. Pad osobnih i tekućih transfera te statističkih podataka nisu jedini po kojima se može vidjeti kakvo je stanje kada je riječ o novcu koji pristiže u BiH. Pad priliva sredstava koja stižu u BiH iz dijaspore odrazit će se, upozoravaju stručnjaci, na sve sfere ekonomskog života u BiH.

Kod stomatologa i frizera

Butici, kafići, restorani, frizerski saloni,... koji su godinama bili omiljeno odredište našim građanima koji na kratko dođu kući, sada se sve manje koriste. I dalje dijaspora najviše posjećuje stomatologe i frizere s obzirom da su usluge u zemljama iz kojih dolaze višestruko skuplje.

Bez obzira na krizu svi su svjesni da značajan novac stiže od dijaspore svake godine i da predstavlja jedan od glavnih socijalnih i ekonomskih stavki u potpori BiH. Bosanskohercegovačka dijaspora pokretač je bh. ekonomije. Prema službenim podacima doznake iz dijaspore svake godine u prosjeku iznose oko dvije milijarde dolara! Pored službenih, procjenjuje se da neformalnim kanalima dijaspora u BIH unosi dodatnih 1,5 milijardi dolara. Veliku količinu novca rodbina izravno donese, a pojedini šalju i u kuvertama autobusima. Tako doznake dijaspore čine oko 18 posto BDP-a BiH i jedan su od tri najbitnija prihoda za bh. ekonomiju.

Doznake iz inozemstva u BiH u prošloj godini iznosile su 3,54 mlijarde KM i manje su za 60 milijuna KM u odnosu na 2012. godinu, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Prema tim podacima osobni transferi su iznosili 2,11 milijardi KM, dok su ostali transferi bili 1,44 milijarde, a većinom se odnose na inozemne mirovine.

U odnosu na 2008. godinu novčane doznake iz inozemstva koje uključuju pomoć dijaspore i priliv deviznih mirovina lani su bile manje za 130 milijuna KM. Naime, te 2008. godine priliv je bio najveći i iznosio je 3,67 milijardi maraka.

Brojna dijaspora

BiH ima jednu od najbrojnijih dijaspora u svijetu u odnosu na ukupan broj stanovnika. Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, izvan granica danas živi preko 1,35 milijuna osoba bh. podrijetla.

Većina njih su mladi ljudi s prosjekom starosti od 30 godina u SAD-u i 40,5 u zemljama Europske unije, što predstavlja radno najaktivniji dio populacije. Pored toga što je mlada, bh. dijaspora je i dobro obrazovana, nekoliko puta obrazovanija od stanovništva u BiH.

Dijaspora je uvijek tu kad je najteže. Njima ne treba poseban poziv da pomognu svojim rođacima, sugrađanima i državi kada je u nevolji. Tako je bilo uvijek, tako je i ovog puta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije