Testirao vještine

Maloljetni haker iz Splita prijavljen za 98 kaznenih djela

haker
Profimedia
01.11.2016.
u 07:58

Testirao je svoje vještine i upadao u sustave institucija te je došao do podataka koji su označeni kao tajni. Nije ih zlorabio, u policiji su zaključili da se malo zaigrao, ali i da je počinio seriju kaznenih djela

Splitska policija zabilježila je porast kaznenih djela kod maloljetnika od gotovo 90 posto. Ove godine ih imaju 177, a lani 94.

Poraznoj statistici najviše je pridonio mladi haker iz Splita koji je prijavljen za čak 98 kaznenih djela neovlaštenog pristupa, piše Index.hr. 

Testirao je svoje vještine i upadao u sustave institucija te je došao do podataka koji su označeni kao tajni. Nije ih zlorabio, u policiji su zaključili da se malo zaigrao, ali i da je počinio seriju kaznenih djela. Prijava je upućena Državnom odvjetništvu, što se potom dogodilo, nije poznato jer predmeti protiv maloljetnika nisu za javnost.

Za neovlašteni pristup računalnom sustavu ili računalnim podacima predviđena je kazna do dvije godine zatvora, a u slučaju da se radi o tijelima javne vlasti i firmama od posebno nacionalnog interesa, i do tri godine zatvora.

U policiji računaju ako izuzmu ovaj vanserijski događaj sa mladim hakerom, u biti imaju povoljan rezultat jer je preostalo tek 79 kaznenih djela, što predstavlja pad u odnosu na prošlu godinu za 16 posto. Pad se bilježi i u broju počinitelja kaznenih djela, i to za 14 i pol posto u odnosu na lani.

Maloljetnici su najčešće prijavljivani za krađe i teške krađe, na koje otpada polovina preostalih prijava, tjelesna ozljeda je zastupljena sa 8,8 posto, a ima i nešto sitno droge. Jedan je maloljetnik prijavljen za nasilničko ponašanje u obitelji, a po troje za iskorištavanje djece za pornografiju, tešku tjelesnu ozljedu, prijetnju i neovlaštenu uporabu tuđe pokretne stvari. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije