Dani hrvatskog filma

'Mala Pula' - Orašje otvara vrata 20. filmskom festivalu

31.08.2015.
u 06:30

Jubilarni festival pod pokroviteljstvom Dragana Čovića i Kolinde Grabar- Kitarović

Nakon godine u kojoj je Posavina plovila u tragičnim događanjima svibanjskih poplava, ove godine Orašje se priprema da u subotu, 5. rujna, zaplovi u čarobni svijet filma. Nakon Pule filmovi s Mediterana sele u posavsku ravnicu - Orašje, piše Večernji list. Šest filmova stiže izravno iz Pule, nakon prikazivanja na tamošnjem festivalu pa zato oraški festival zovemo i 'mala Pula'. Ponovno tako Posavina i Orašje, na sreću ovoga puta u pozitivnom ozračju, postaju kulturno središte regije. Godina je jubilarna jer festival je u neprekinutom trajanju nanizao 20 godina pa su u znak poštovanja djela Ive Gregurevića i njegovog sjajnog projekta, visoko pokroviteljstvo preuzeli predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Premijera i otvorenje Dana hrvatskog filma je u subotu, 5. rujna, od 20 sati u oraškoj kinodvorani koja je dostojno, čak i uz zvuke granata, ispratila dva desetljeća trajanja festivala. Ipak, odavno je postala pretijesna za sve prijatelje te prestižne filmske manifestacije pa se s nestrpljenjem očekuje dovršetak nove sportske dvorane, primjerene za takva događanja.

Nakon otvorenja festivala svečanost se seli na otvoreni prostor Aqua centra Bazeni u Orašju gdje će se nakon premijere družiti glumci, gosti i svi Posavci koji žele izbliza upoznati elitu hrvatskog glumišta. Ako je suditi po dosadašnjim godinama, nitko od glumaca, redatelja i filmskih djelatnika ne propušta Gregurevićev poziv pa se u Orašju očekuje elita hrvatskog glumišta. Organizacijski odbor također očekuje na premijeri veliki broj visokih uzvanika, dužnosnika BiH i Hrvatske. Festival otvara film Branka Schmidta "Imena višnje" nakon čega je do 11. rujna na repertoaru još šest filmova.

Šest filmova je iz jednogodišnje hrvatske produkcije i jedan bh. film. Uvertira filmskim događanjima postaje tradicionalna "Večer Hercegovine u Posavini". Odvijat će se u Golden palast dvorani Aqua centra Bazeni Orašje uoči otvorenja festivala, 4.rujna. Večer druženja Hercegovine i Posavine u znaku je prije svega susreta posavskih i hercegovačkih gospodarstvenika. U Orašju će od 5. do 11. rujna biti prikazani filmovi: "Imena višnje" Branka Schmidta, "Ljubav ili smrt" Danijela Kušana, "Takva su pravila" Ognjena Sviličića, "Ti mene nosiš" Ivone Juke, "Zagrebačke priče, vol.III" (skupina redatelja: Ivan Salaj, Petar Orešković, Matija Vukšić, Vlatka Vorkapić, Danilo Šerbedžija i Radislav Jovanov-Gonzo) i "Ničije dijete" Vuka Ršumovića. Festival će biti zatvoren filmom iz kinematografije BiH "Stupica nevidljivog djeteta" Šemsudina Gegića. Sve projekcije filmova počinju od 20 sati. Ulaz je slobodan za sve večeri osim za otvorenje kada se očekuje velik broj gostiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije