Potraga za generalom

Majci na samrti nismo htjeli govoriti o Jurinu nestanku

Jure sa zenom i dvojicom sinova
Foto: VL foto/facebook
1/2
03.05.2015.
u 09:55

Mole sve one koji imaju točne informacije o nestanku oca, muža, brata..., da im se jave

        Bol, tuga, suze nevjerica... Takvo ozračje ovih dana vlada u obitelji nestalog brigadira HV-a i generala HVO-a, načelnika Odjela veze pri Glavnom stožeru Oružanih snaga RH Jure Zadre. U kući njegova brata Ivana u zaseoku Višnjica, u općini Grude, sjedili smo s braćom i sestrom nestalog Zadre, a njihova bol je još veća jer su prije pet dana ostali bez majke Matije koja je preminula, a pokopana je prije tri dana. 
Sve do posljednjeg trenutka očekivali su da će se na pokopu pojaviti i Jure koji je netragom nestao iz naselja Malešnica u Zagrebu prije desetak dana. Na pokop su stigli i njegova supruga te mlađi sin koji živi u Splitu, no ne i Jure. 
- Majci posljednjih dana njezina života nismo govorili o nestanku, to bi samo povećalo njenu bol i otežalo bolest, govori nam kroz suze Jurin brat Ivan pogledavajući fotografiju majke. Jure je do nestanka redovito zvao, raspitivao se o majci i njenom zdravstvenom stanju. Nije slutilo da će doći do njegova nestanka, zato je agonija još veća.

 

Dragovoljac Domovinskog rata

 

- Kad je majka preminula na pogreb su došla i trojica njegovih kolega iz Oružanih snaga i njima posebno zahvaljujemo. Bili su odriješiti govoreći nam kako je Jure u poslu bio veliki profesionalac, potpuno predan radu, stručan, a takav pristup tražio je i od ostalih. Ostajali su s njim puno puta i nakon posla, bio je opušten i uvijek im je bilo ugodno razgovarati s njim, prepričavaju nam braća Ivan, Zlatan i Slobodan dok sjedimo u obiteljskoj kući. Jedino što ga je tištilo do nestanka bila je bolest majke, što je potvrdio i svojim kolegama u Oružanim snagama. Brat Ivan prisjeća se Jurina životnog i poslovnog puta. 
- Godine 1991. uključio se u 110. splitsku brigadu, zatim u HVO i cijelo vrijeme rata borio se za Hrvatsku dajući cijelog sebe za hrvatsku stvar. Njegov profesionalni put i maksimalna posvećenost domovini zapazile su i Oružane snage Hrvatske gdje je došao nakon akcije “Oluja”, naglašava brat Ivan. Uz trojicu braće, Jure ima i tri sestre, Katu, Blaženku i Veroniku. Osim što je obiteljska kuća jučer bila ispunjena članovima obitelji, navraćali su i susjedi i prijatelji. Malo selo postalo je živo, nažalost, zbog nestanka jednog od njegovih istaknutijih žitelja. Svi Juru znaju kao čestitog čovjeka i teško im je shvatiti ovaj nestanak. Jure je posljednji put komunicirao sa suprugom koja živi u Splitu u utorak, 21. travnja, a 22. travnja je razgovarao s bratom.

 

Nakon toga mu se gubi svaki trag. Vojna policija zamolila je obitelj da ne izlazi s detaljima u javnost nakon nestanka.

 

Pomoć predsjednice

 

- Do prekjučer se čekalo i žao nam je što se nitko od nadležnih institucija nije javio. Vidio sam da se pojavilo dosta dezinformacija o pozadini nestanka i volio bih da nam se time ne stvara dodatna bol. Molimo one koji imaju točne informacije da se jave i pomognu nam saznati nešto o našem bratu, ocu, mužu... govori za “Večernji list” Jurin brat Ivan. S njim i još dvojicom braće posjetili smo i obiteljsku grobnicu u koju je prije nekoliko dana pokopana njihova majka Matija. 
- Majci možemo doći i zapaliti svijeću, ali kako da dođemo do svog brata Jure, kroz suze govore braća jednog od rijetkih školovanih časnika veze u RH. Obitelj moli i vrhovnu zapovjednicu Oružanih snaga, predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović da iskoristi svoj autoritet, pa da se institucije više posvete ovom slučaju i nestanku jednog od najboljih kadrova Oružanih snaga.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije