Elektroprivrede bilježe goleme štete

Lopovi elektroprivrede tjeraju na izmjenu mreže

'A worker walks as he checks the components of an electro turbine in Elektroprivreda\'s hydropower plant in Trebinje, 300 km (186 miles) south of Sarajevo, December 15, 2011. Bosnia\'s second-largest
Foto: 'DADO RUVIC'
30.09.2014.
u 10:16

Umjesto bakrenih trafostanica, dvije elektroprivrede u FBiH naručuju elektro-elemente s aluminijem, kako bi spriječili česte krađe

Zbog masovne krađe bakrenih elemenata ugrađenih u električne trafostanice i šteta koje se na godišnjoj razni mjere stotinama tisuća maraka, dvije elektroprivrede u FBiH Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZ HB, prinuđene su mijenjati kompletnu elektro-infrastrukturu.

Goleme financijske štete

Umjesto trafova koji u sebi imaju bakar, dvije elektroprivrede, kako bi donekle obeshrabrile pljačkaše, počele su ugrađivati one s aluminijskim elementima. Ni to nije neko jamstvo, ako cijena aluminija dostigne razinu cijene bakra, kako kradljivci neće pljačkati elektro-vodove, trafostanice, zbog zarade od par stotina maraka, koliko dobiju za prodaju bakrenih legura na crnom tržištu. Pada naponska mreža, crpne stanice prestaju raditi zbog čega dolazi do velikih problema u opskrbi vodom, staju električni vlakovi, i na kraju zbog opljačkane trafostanice potrošači u nekim naseljima danima ostaju bez struje... Iz svake od tih trafostanica izvlači se i po nekoliko kilograma bakrenog kabela koji se zatim prodaje na divljim skladištima ili otpadima sekundarnih sirovina. Lopovi ne znaju za granice: vade osigurače, kradu bakar s naponske table, uništavaju trafoe, odnose limove, kabele, sve što im dođe pod ruku, riskirajući svoj i tuđi život. U posljednje dvije godine na terenu koje pokrivaju dvije spomenute elektroprivrede nestalo je na desetke trafoa, elektrokabela iz kojih se vadi bakar. Unatoč čestim policijskim ophodnjama, kradljivci se teško uhite, a učestalost krađe elemenata iz trafostanica, kabela i elemenata stubova postaju ozbiljan problem ne samo za ove dvije elektroenergetske kompanije, već i za potrošače.

Veće zatvorske kazne

Uništavanje opreme, osim prekida u opskrbi električnom energijom, može izazvati i ekološki incident ako se tijekom krađe izlije transformatorsko ulje. Zbog ulične preprodaje pred kradljivcima nestaju također i uzemljenja.

Kradljivaca nije strah od ulaska u postrojenje pod visokim naponom, a neki su toliko uvježbani da uzmu točno ono što im je potrebno. Isti problem imaju i ostale elektrodistribucije u regiji.

U Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, zbog učestale krađe bakrenih elemenata iz elektro mreže, čak su razmatrali uvođenje strožih zatvorskih kazni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?