SKUPŠTINA SOGFBiH

Lokalne razine očekuju još veću potporu viših razina vlasti

SOGFBiH
21.10.2015.
u 13:33

Sjednica Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH, kojoj je prisustvovalo više od pedeset načelnika općina i gradova,  održana je danas u Sarajevu. Na sjednici je usvojeno Izvješće o radu organa i tijela Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH za razdoblje siječanj 2013. godine – travanja 2015. godine te Strategije razvoja Saveza općina i gradova Federacije BiH za razdoblje 2015. – 2022. godine, kao jedan od strateških dokumenta za daljnji kvalitetan rad SOGFBiH.

Članovi Skupštine na sjednici su također raspravljali i o prijedlogu Rezolucije Saveza općina i gradova FBiH, a koja je nakon toga također usvojena na sjednici. Rezolicija će biti upućena svim organima vlasti u BiH, a njome su sve razine vlasti pozvane na partnerski dijalog u skladu s odredbama Europske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakonom o načelima lokalne samouprave u FBiH. 

Načelnik Općine Posušje Branko Bago naglasio je kako je važno što su on i njegove kolege danas podržali donošenje Strategije i usvajanje rezolucije kao preduvjeta za još bolji rad SOGFBIH. Naglasio je kako građani većinu svojih potreba ostvaruju na lokalnoj razini te da očekuje još veću potporu od viših razina vlasti, posebno Federacije BiH. 

Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović pozvao je više razine vlasti da isprave greške koje su učinjene prema Savezu općina i gradova Federacije BiH i podrže zahtjeve Saveza, naročito kada je riječ o izmjenama i dopunama zakona koje je Savez tražio. Kao prioritet istaknuo je potrebu da se na federalnoj razini formira ministarstvo koje bi bilo zaduženo za loklanu samupravu, priopćeno je iz Saveza općina i gradova Federacije BiH. 

U cjelosti donosimo Rezoluciju Saveza općina i gradova Federacije BiH:

1. Savez općina i gradova Federacije BiH poziva više organe vlasti (županijske, entitetske i državne) na partnerski dijalog u skladu s odredbama Europske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH. 

2. Skupština smatra neprihvatljivim da pravo na lokalnu samoupravu nije zajamčeno niti Ustavom niti zakonskim propisom na razini BiH te insistira da se ovaj obvezni princip Europske povelje o lokalnoj samoupravi ugradi u zakonodavni okvir BiH. Urgiramo prema ustavnopravnim povjerenstvima Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da još jednom razmotre Prijedlog 
amandmana na Ustav BiH koji je Savez općina i gradova FBiH dostavio. 

3. Pozivamo zakonodavne i izvršne organe vlasti u Federaciji BiH da, u procesu izrade zakona i drugih propisa, kojima se utvrđuju prava i dodjeljuju obveze jedinicama lokalne samouprave, vode računa o njihovoj usklađenosti s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH, i da obvezno konzultiraju Savez općina i gradova FBiH. 

4. Apeliramo prema organima izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini da, hitno pristupe neophodnim izmjenama i usklađivanju zakona čija provedba rezultira otežanim radom jedinica lokalne samouprave, a koje je Savez općina i gradova FBiH više puta inicirao, kao što su: Zakon o šumarstvu, Zakon o koncesijama, Zakon o premjeru i registraciji nekretnina, Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma, Zakon o zaštiti okoliša i dr., kao i donošenju zakona koje je Savez općina i gradova FBiH samostalno izradio, i to: Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave, Zakon o međuopćinskoj suradnji i Zakon o zaštiti i spašavanju. 

5. Urgiramo prema organima zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH da, bezuvjetno pristupe izvršenju presuda Ustavnog suda FBiH, a kojima je utvrđena povreda prava jedinica lokalne samouprave 

6. Sugeriramo organima zakonodavne vlasti da, na jednak način urede radnopravni status zaposlenika u jedinicama lokalne samouprave za područje cijele FBiH na način da se donese federalni zakon uz suglasnost svih županija ili da se utvrde opći principi koje će sve županije morati ugraditi u svoje zakone. 

7. Skupština poziva Vladu FBiH na provedbu Sporazuma o suradnji sa Savezom općina i gradova FBiH i Kodeksa o međuadministrativnim odnosima. Skupština poziva radna tijela za lokalnu samoupravu oba doma Parlamenta FBiH na potpisivanje Sporazuma o suradnji. 

8. Skupština ocjenjuje da je:
- neophodna dosljedna primjena Strategije razvoja Saveza općina i gradova FBiH za razdoblje 2015. – 2022., s ciljem kvalitetnog definiranja stavova, interesa i potreba općina i gradova u FBiH i njihovog adekvatnog prezentiranja, promoviranja i zaštite. 

- u Vladi FBiH potrebno formirati Ministarstvo koje će se isključivo baviti pitanjima lokalne samouprave i javne uprave. 

9. Obvezuje se Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova FBiH da poduzme sve potrebne korake u pravcu realizacije opredjeljenja sadržanih u ovoj rezoluciji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?