DODIK:

Logor “Silos” u Sarajevu imao je sve elemente zloglasnog “Auschwitza”

Milorad Dodik
28.01.2017.
u 07:30

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, da zarad budućih generacija nijedna žrtva nacističkih koncentracijskih logora nikada ne smije biti zaboravljena.

“Na ovaj dan trebamo se prisjetiti svih žrtava fašizma sa željom da se takvo zlo više nikada ne ponovi. Naša obveza je da sadašnje i buduće generacije učimo da se takvo zlo nikada nikome ne smije činiti, te da ukažemo koliko su važni ljudski život, dostojanstvo, sloboda i mir”, kazao je Dodik.

Podsjetivši da su Srbi drugi narod po broju stradalih u nacističkim i ustaškim logorima u Drugom svjetskom ratu, predsjednik Srpske je naveo da je na današnji dan 1996. godine, dva mjeseca nakon što je potpisan Daytonski mirovni sporazum, zatvoren i koncentracijski logor “Silos” u Tarčinu kod Sarajeva, u kojem je bilo zatočeno više od 600 srpskih civila.

“Prema svjedočenjima bivših zatočenika, logor ‘Silos’ imao je sve elemente zloglasnog logora Auschwitz iz Drugog svjetskog rata i to treba biti opomena da je fašizam kao ideologija, nažalost, bio prisutan i tada što se u budućnosti nikada i nigdje ne smije ponoviti”, poručio je predsjednik RS.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. studenog 2005. godine rezolucijom Opće skupštine UN u znak sjećanja na dan kada je 1945. godine oslobođen Auschwitz-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Europi, prenosi Srna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?