30.01.2016. u 07:00

Isusov zavičaj je Nazaret. Svoje djetinjstvo i mladost proveo je u tom malom palestinskom gradu. Redovito je subotom dolazio u nazaretsku sinagogu. U sutrašnjem evanđeoskom odlomku što će se čitati na svetim misama govori se o Isusovu nastupu u sinagogi. Predstavio je susjedima svoj program. Nakon što je pročitao odlomak iz Knjige proroka Izaije 61,1-2, reče kako su se te riječi Pisma ispunile danas. 
Poslan je po Duhu donositi radosnu vijesti siromasima, naviještati oslobođenje zarobljenima, vraćati vid slijepima i osloboditi potlačene. 
Luka evanđelist napisao je kako su se divili Isusovim riječima, ali su osnažili nevidljivi komunikacijski štitovi, otpor prema njegovim riječima. Htjeli su mu odmah reći kako ne žele te njegove riječi primiti, ozbiljno upitavši se je li on sin Josipov. Nazarećani nisu ostali dugo oduševljeni Isusovim govorom.

Oni traže čudo kao što je Isus činio u drugim gradovima. Isus odgovara u njegovo vrijeme poznatom poslovicom o liječniku: “Liječniče, izliječi sama sebe”. Zatim nastavlja: “Zaista, kažem vam, nijedan prorok nije dobrodošao u svom zavičaju”. I prije su slično postupali s Božjim prorocima. Isus navodi slučajeve proroka Ilije i njegova suradnika i nasljednika Elizeja. Proroka Iliju, kad je prognan za vrijeme kralja Ahaza (874. - 853. pr. Krista), nisu primili Izraelci, nego strankinja, žena udovica, u Sarfati sidonskoj. Prorok Elizej je mogao očistiti ljudima gubu. Ali ni jedan Izraelac, koji je bio obolio od teške gube, nije tražio pomoć od Elizeja. A Naaman Sirac je došao Elizeju i očistio se od gube.

Oni koji su bili u sinagogi kad su čuli te Isusove riječi - da želi pomagati strancima i poganima, napunili su se gnjeva. Gnjev je prešao u bijes. Izbacili su ga iz njegova grada s namjenom da ga ubiju.

Prigoda je nama vjernicima danas razmišljati o našem odnosu prema Isusu i njegovim riječima. Možemo li se mi osloboditi “nazaretskog fenomena”. Kad Ga slušamo, divimo se njegovim riječima i porukama. Kad od nas traži da te riječi postanu program našeg svagdašnjeg življenja i odnosa prema svim osobama, ljutimo se na Njega i izbacujemo Ga iz svojih života. Ljutim li se ja na Isusa zbog njegovih zahtjeva? 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?