Izgubljeni u prijevodu: Informacija o provedbi projekata u FBiH prepuna netočnih navoda

Ljubuški prebacili u HNŽ, investicije u ZHŽ-u 0 posto

radovi
Foto: VL FOTO
29.07.2015.
u 13:04

Dokument koji su izaslanici dobili na usvajanje je na glasovanju odbačen i vraćen na doradu

Informacija o provedbi projekata u Federaciji BiH nedavno nije dobila potporu u federalnom Domu naroda. Razlog tomu nije nepostojanje vladajuće većine u ovom zakonodavnom tijelu, nego to što izaslanici nisu bili nimalo zadovoljni onim što su mogli vidjeti i pročitati u ovome dokumentu. Vjerojatno najglasniji među izaslanicima u raspravi bio je predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBiH Tomislav Martinović koji je iznio niz zamjerki na spomenuti dokument.

Čudne brojke

- S obzirom na to da dolazim iz Hercegovačko-neretvanske županije teško mi je povjerovati kako su investicije u jednoj godini iznosile 28,5 milijuna maraka. Nitko od tih ljudi u HNŽ-u ne bi znao reći o kojim se projektima radi ni gdje je novac potrošen - rekao je Martinović i zatražio detaljnije objašnjenje stavki i stavova koji su izneseni u ovoj informaciji. Kako je on, ali i njegovi kolege, bio u pravu kada je imao brojne prigovore na ovu informaciju govori i podatak kako je Ljubuški u dokumentu svrstan u HNŽ. U tablicama stoji kako je za izgradnju kanalizacijskog sustava u Ljubuškom odobreno 3,7 milijuna konvertibilnih maraka od Europske komisije, te kako je utrošeno 448.710 konvertibilnih maraka od planiranih 586.740 maraka u jednoj godini. Na drugoj stranici stoji kako Zapadnohercegovačka županija ima realizaciju plana od 0 posto, što jasno govori kako je Ministarstvo financija Federacije Bosne i Hercegovine u vrijeme dok je ministar bio Ante Krajina Ljubuški premjestilo u Hercegovačko-neretvansku županiju.

Skrivanje podataka

- To samo govori na koji se način radi i koliko je nemara u cijelom proces. Trebamo se zapitati zašto ne dobivamo jasnija izvješća u kojima će se jasno vidjeti kako je “platformaška” vlast trošila novac i u kojima će barem stajati točni podaci. Naravnom da ovakve dokumente nećemo usvajati - rekli su nam naši sugovornici.

Veliki penali su plaćani zbog neiskorištavanja odobrenih sredstava za projekte u Federaciji. Šteta se broji desecima milijuna maraka, a za nju nitko neće odgovarati. To je samo još jedan pokazatelj kako u ovome entitetu nema nikakve odgovornosti kada dužnosnici prave štetu na uštrb proračunskih korisnika, iako se radi o milijunima maraka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije