posavina

Liječnička komora okupila ginekologe i liječnike iz regije

01.03.2016.
u 07:50

Rak grlića maternice tihi je ubojica mladih žena

Ugled Liječničke komore PŽ u širim regionalnim okvirima potvrdio je dolazak 50-ak liječnika, uglavnom ginekologa, šireg područja. Dario Mott, voditelj Odjela za internu medicinu ŽB Orašje, sedmu godinu za redom vodi Komoru koja okuplja oko 60 liječnika angažiranih u PŽ u Orašju i Odžaku te u domovima zdravlja u Orašju, Domaljevcu i Odžaku, piše Večernji list BiH.

Dijagnostika karcinoma grlića maternice u PŽ i novi pristup u ginekološkoj onkologiji bila je središnja tema predavanja na kojima su u Orašju govorile Dženita Ljuca, voditeljica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, i Fikreta Babić iz DZ Odžak, specijalistica ginekologije i akušerstva te zaposlenica DZ Odžak. Ginekološka onkologija je aktualna tema jer, uz kardiovaskularne bolesti, maligni tumori zauzimaju neslavno drugom mjesto, a osobito tumori grlića maternice i jajnika, kao tihi ubojice koji se javljaju u dobi kada žene žele ispuniti svoju reproduktivnu sposobnost ili kada imaju jedno dijete, a žele i drugo, čulo se na predavanju. - Prioritet je formiranje registra malignih bolesti, a na osnovi toga da možemo reformom zdravstva omogućiti da informacija dođe do svakog pacijenta. Tada se ne bi događalo da pacijentica od 27 ili 28 godina u 21. stoljeću umire od raka grlića maternice, zato što je otkriven u uznapredovaloj fazi bolesti samo zbog toga što nije bilo preventivnog pregleda, kazala je Ljuca. Babić je među razlozima nedolaska mladih žena na ginekološke preglede istaknula plaćanje svih troškova vlastitim sredstvima. To je glavni problem raširenosti ovoga oboljenja. Statistika govori o stalnom porastu oboljenja i umiranja, a broj je, nažalost, i puno veći jer nije organizirano prijavljivanje te bolesti. Najčešće se na preglede odazivaju žene od 20 do 30 godina starosti, uglavnom poslije prvog poroda i to je najdostupniji dio populacije. Značajno mjesto u prevenciji bolesti, uz redovite preglede, imaju i predavanja i edukacije, rad s ljudima na terenu, kontakt s pacijentima, što je praksa u PŽ, kazala je Babić.

Potrebno je, smatra Ljuca, napraviti opsežnu akciju na razini BiH, najprije formiranja Udruženja ginekologa koje bi sa sekcijama utjecalo da se pomogne u smjeru prevencije i postojanja nacionalnog registra za otkrivanje malignih bolesti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?