Vijenci & kaktusi

Milanović napokon priznao da će 'Perkovićev zakon' biti povučen

Zoran Milanović
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
Autor
Ivan Starčević
01.09.2013.
u 14:00

HRT je namjeravala podignuti općenarodni ustanak protiv Europe, ali se vođa predomislio.

TV KALENDAR

Nedjelja, HRT 1, 12.20

Na zasluženo visoko drugo mjesto stavljena je vojna pobjeda Poljske nad vojskom Lenjinove Rusije, u bitci kod Varšave 1920. godine, o kojoj se dosad baš nismo naslušali na satovima povijesti u osnovnim i srednjim školama. Tada je zaustavljen izvoz komunističke revolucije. Poljska pobjeda nad agresorom, kojom su Poljaci za sljedećih 20 godina osigurali svoju istočnu granicu, ušla je u povijest kao “čudo na Visli”. Letimičnim uvidom u pretraživače (komada jedan) utvrđeno je da se riječ čudo odnosi i na angažman Majke Božje, što nas vraća na stari domaći teren i pobjede nad Turcima poslije kojih se kopljem gađa u prsten. Hvala Bogu, TV kalendar zaobišao je ovu poljsku pučku legendu, iako mu se matična HRT bez suvišnih formalnosti jednom godišnje posve prepušta Majci Božjoj sinjskih ratnika i njenim moćima. Više se govorilo o čudu vojne vještine maršala Pilsudskog i čudu hrabrosti Poljaka.

DNEVNIK

Ponedjeljak, Nova TV, 19.15

Novinarka Ivana Petrović na Novoj TV (za razliku od Nataše Ben Leskovar na HRT-u) govori bitne stvari o zakonu kojim je, kad je sve već bilo potpisano, hrvatska vlada i njen predsjednik pobrala politički šamar jer je htjela u zadnji čas propisati da nema izručenja našeg tajnog policajca njemačkom sudovanju. Sve je to svakome u Hrvatskoj bilo jasno, osim Hrvatskoj televiziji koja je praćenjem ovog slučaja dosegla razinu profesionalnosti iz 60-ih godina prošlog stoljeća, što je njen novi šef Goran Radman, pri preuzimanju dužnosti proglasio svojim idealom. HRT, perom i glasom svoje novinarke N.B.L. optimistički zaključuje da i druge države imaju pravo na zakonsku zastaru. Koristiti proizvoljnu tvrdnju predsjednika vlade kao poantu novinarskog teksta spada u te idealne dosege naše nove rvacke televizije. HRT je namjeravala podignuti općenarodni ustanak protiv Europe, ali se vođa predomislio.

DNEVNIK 3

Utorak, HRT 1, 22.51

Slikom i tonom, bez nekog jačeg razloga, četiri puta tijekom večeri najavljivan nam je političar iz Srbije koji u tamošnjem parlamentu tvrdi da je Franjo Tuđman “99 posto fašist”. Kriva procjena. Kad je u Dnevniku 3 mali prilog bio emitiran, vidjelo se da je riječ o pokušaju HTV-a da mali nesporazum u obitelji naših susjeda, koji je brzo izglađen, napuše u nešto veliko i novo. Svađa je počela kad je srbijanski parlamentarac pohvalio kadrovsku politiku pokojnog Tuđmana (smijenio je Šeparovića kad mu više nije trebao, muža gđe Branke Šeparović). Neopreznog hvalitelja odmah su oštro počela kuditi trojica iz tri stranke, pa se očitovao 99-postotnim rezultatom svoje ekspertize. Kraj priloga. Jedina senzacija je da HRT, pokraj našeg živog predsjednika vlade Z. Milanovića i svojeg Filmskog tjedna Rade Šerbedžije u punom jeku, ima čudnu ambiciju naći nešto što bi nas još više razonodilo.

DNEVNIK

Srijeda, HRT 1, 19.30

Anka, hvala ti. To nije zahvala, nego spas za Anku Bilić Keserović, novinarku HTV-a, koju voditelj profesionalno odjavljuje, tj. vadi je iz totalno neprofesionalnih okolnosti koje je sama proizvela. Spetljala se u razgovoru s ministrom pravosuđa Miljenićem, Milanovićevim pouzdanikom i miljenikom za izlazak iz incidenta oko “Perkovićeva zakona”. Milanović je napokon priznao da će taj zakon biti povučen, tj. da će se iz njega brisati odredba po kojoj je sve to oko Perkovića palo u zastaru. Na taj veliki obrat novinarka reagira sugestivnim pitanjem: “Dakle, brisanje zastare ne dolazi u obzir.” Nasmijao se čak i sam g. Miljenić. Bio bi to veliki trenutak za Rvacku televiziju koja se od početka skandala jedina trudila objasniti da je vlada u pravu. Rvacka TV i njena novinarka toliko su jako trčali za pobjedu tog čudnog i nezakonitog zakona, da im je postalo nemoguće naglo promijeniti smjer.

VIJESTI

Četvrtak, Nova TV, 17.00

U Hrvatskoj je donijeta prva presuda zbog spolne diskriminacije. Čovjek koji je tužio da je spriječen u napredovanju jer je homoseksualac dokazao je svoju optužbu, što je napokon i jedan od većih uspjeha hrvatskog sudstva od sredine prošlog stoljeća do danas. TV novinarstvo se danas nije proslavilo u jednakoj mjeri. Vijest o presudi ima Nova TV. Dojam površnog promatrača je da druge televizije nisu baš bile jako koncentrirane.

Koncentriran je bio Viki Ivanović, komentator utakmice Stuttgart – Rijeka na Drugom programu HRT-a. “Rijeka” je bila bolja, jer je igrala sa samopouzdanjem kojeg danas u Hrvatskoj nema skoro pa nitko. Kako to nije bila neka utakmica u kojoj igra “Dinamo”, izostalo je glasno i neumjereno divljenje kakvog prezaduženog reportera, pa se utakmica mogla gledati u miru, sreći i zadovoljstvu, s Vikijem Ivanovićem koji na vrijeme zna izgovoriti ime igrača koji ima loptu.

SJEDNICA GRADSKE SKUPŠTINE

Petak, TV Mreža, 10.00

Na TV mreži, Jabuci i žilavoj Z1 istodobno ide prijenos govorancija zagrebačkih političara. Prednjači Milan Bandić kojega se pola ne razumije, mada govori jasno, ali u stalno u nekoj vrsti transa iz kojeg je jasno to da je jedino njemu sve jasno. Po čestim i dugim dramatičnim stankama i po trijumfalnom smiješku kojim časti svoje protivnike vidi se da je proučavao stare govore nekadašnjih velikih vođa. Bandićevi bezvoljni SDP oponenti u Gradskoj skupštini jako su pristojni i slažu se sa svime što kaže, ali nisu ni blizu toliko zanimljivi. Možda je opća recesija duha toliko napredovala da se dosegne točka na kojoj će biti moguće da g. Bandić postane predsjednik vlade, a g. Zdravko Mamić njegov ministar kulture. Na tom hvalevrijednom putu prednjači Z1 koji ima užasno lošu sliku izravnog prijenosa, ali zato je jedina TV čije vijesti čak ni danas popodne nemaju živu sliku Bandića s Titom na reveru.

KOREJA: SP U VESLANJU

Subota, HRT 2, 9.00

Evo napokon sporta u kojem komentator ne urla kad naši ulaze prvi u cilj i u kojem sportski funkcionari ne nasrću poljupcima na šampionke i šampione. Hrvatski četverac na pariće ponovo je prvak svijeta. Trenira ih isti trener i momčad je u istom sastavu već petu godinu. Njihov trener je prof. Nikola Bralić koji se među svim današnjim svjetskim trenerima ističe rijetkim uspjehom da jednu momčad toliko dugo drži u samom svjetskom vrhu. Veslači David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković danas su bili prvi od starta do cilja, a njihova današnja pobjeda, kaže solidni komentator Mihovil Horvat, dio je četverogodišnjeg plana prof. Bralića za razdoblje između londonskih i brazilskih Olimpijskih igara. Između 2012. i 2016. godine možda se dogodi čudo pa četverac koji je danas, uz bacačicu diska Sandru Perković, najvrednije što hrvatski sport ima – napokon dobije sponzora.

>>TV kalendar HRT-a treba očistiti od političkih i činjeničnih promašaja

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije