Dvije dojave o bombama

Lažne dojave uznemirile građane

telefonskipoziv2_nnn_bih_02122015
03.12.2015.
u 07:00

Lažna dojava o bombi u poduzeću "Rad", zatim u Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti bila je tema dana Policija u Sarajevu je cijelo jutro bila na nogama zbog poziva

- Bomba je u poduzeću "Rad". Tako je glasila prva dojava koja je jučer oko 7 sati uznemirila građane Sarajeva. Dojava je upućena MUP-u Sarajevske županije, a policijski službenici odmah su izišli na mjesto događaja.

Protudiverzijski pregled

U Komunalnom poduzeću "Rad" u Paromlinskoj ulici odmah je nastala gužva, a radnicima je naređeno napustiti zgradu dok traje pregled. U zgradu su zatim ušli pripadnici MUP-a koji su obavili protudiverzijski pregled kojim je ustvrđeno da bombe nema. Radnici "Rada" mirno su se vratili na svoja radna mjesta. I nakon što se o iznenadnoj vijesti razgovaralo jučer na prvim kavama, policija je još jednom bila na terenu, ponovno zbog bombe. MUP-u Sarajevske županije dojavljena je informacija da je postavljena bomba u Srednju školu poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti u Sarajevu.

Prema školi su odmah upućene policijske jedinice Ministarstva unutarnjih poslova, a dojava je registrirana oko 10 sati. Učenici su bili uznemireni i u strahu. U neposrednoj blizini te škole nalaze se i Prva gimnazija, jedna osnovna škola i Srednja škola primijenjenih umjetnosti. I kada se sve uzme u obzir i sagleda situacija u kojoj je BiH posljednjih tjedana pa i mjeseci, onda je s opravdanjem vladala nelagoda pa i strah. Policija je napravila još jedan diverzijski pregled i ustanovljeno je da ni u tom slučaju nije bilo bombe. Izvori iz policije za "Večernji list" su kazali kako su u ovakvom vremenu ovakve stvari iznimno opasne.

Strah od terorizma

- U trenucima kada je svijet u strahu od terorizma i kada imamo situaciju da su u BiH prošlog mjeseca dva vojnika izgubila život, da je napadnut prvi čovjek vojske, da je bačena bomba na PU u Zavidovićima, onda se moramo zapitati kakvi mozgovi pozivaju zbog laži, ističe izvor iz policije. Psiholog Žarko Trebješanin ranije je analizirao ljude koji rade ovakve dojave okarakteriziravši ih kao one kojima ne odgovara stabilnost države, već kaos i nesigurnost.

- Anonimnom dojavom o bombi stvara se kaos, panika i nestabilnost u radu državnih organa. Najmanji je rizik da će za tu vrstu kaosa netko odgovarati. Čak i da netko bude uhvaćen, može se lako izvući. Jedini način da se spriječi kaos je da službe djeluju učinkovitije i da se počinitelji uhvate i kazne - zaključio je psiholog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije