Unatoč papi Franji

Lani se “odkrstilo” najviše Talijana

papa Franjo
08.01.2016.
u 07:28

Mnogi od 47.726 osoba koji su se ispisali iz Crkve to su učinili putem web obrasca

Samo oko 25 posto vjernika u Italiji odlazi redovito na mise. Ostali katolici, od njih ukupno 85 posto od ukupnog broja stanovnika ili 51 milijun, idu povremeno na mise ili samo slave blagdane. No, iako nisu katolici koji prakticiraju vjeru, ipak se mnogi ne ispisuju iz Crkve, ali ima i onih koji se “otkrštavaju”. Postoji Savez ateista i agnostika racionalista (UAAR), koji ima i svoju internetsku stranicu s koje se može skinuti obrazac za ispis iz Katoličke crkve ili “otkrštavanje”.

U 2015. godini iz Crkve se ispisalo ukupno 47.726 osoba, što je 43 posto više nego godinu prije kada se “otkrstilo” 32.611 osoba.

Rekordna godina

Lani se “odkrstilo” više i od dosad rekordne godine, 2012., kada je s popisa krštenih izbrisano 45.797 osoba.

U posljednjih 15 godina, otad je aktivan sajt UAAR-a, “otkrstilo” se ukupno 338.429 osoba.

– Bez obzira na popularnost pape Franje, ipak raste broj onih koji sebe više ne prepoznaju kao katolici – kaže tajnika UAAR-a Raffaele Carcano i dodaje kako bi i politika morala voditi računa o takvoj tendenciji.

Mnogi su razočarani zbog skandala koji su izbili u Katoličkoj crkvi, od onih vezanih za svećenike pedofile do posljednjih ekonomsko-financijskih.

– Razni Vatileaksi, slučajevi pedofilije, pa i uplitanje Crkve u politiku kada se priječi prihvaćanje zakona o homoseksualnim brakovima, navode neke osobe da zatraže brisanje s popisa krštenih – drži Carcano.

U krizi je pripadanje nekoj stranci ili sindikatima, pa tako i Katoličkoj crkvi. Da sve manje Talijana odlazi na mise potvrđuje i talijanski državni statistički zavod ISTAT.

Nakon više zavrzlama, pa i pravnih, u crkvama se mora prihvatiti želja neke osobe da bude smatrana “otkrštenom”, a od 2008. godine UAAR organizira nacionalni dan “otkrštavanja”. Kako se “otkrštava”? Ako osoba zna u kojoj je župi krštena, jednostavno župniku pošalje obrazac kojim traži ispis iz knjiga krštenih. Nije potrebno ni napisati razlog takve odluke. Ako osoba ne zna u kojoj je župi krštena, taj podatak može otkriti preko sajta Talijanske biskupske konferencije (CEI).

Nakon što pošalje obrazac u župu, u roku od 15 dana osoba mora dobiti povratno pismo u kojem se potvrđuje da je u knjigu krštenja uvršten zahtjev za ispis.

Ako se naiđe na otpor u župi, može se zatražiti pomoć UAAR-a koji se tada žali jamcu za zaštitu osobnih podataka.

Sve su žalbe dosad riješene u korist osobe koja više ne želi biti katolikom, prenosi Vecernji.hr

U ljeto prošle godine don Maurizio Ardini, župnik u mjestu San Bernardino di Lugo pokraj Ravenne, dobivši zahtjev 20-godišnje djevojke za ispis, objavio je taj zahtjev u župnom listu i pozvao je da potraži nekog egzorcista. Ardini kaže kako je to bila samo provokacija jer je želio da se o tom fenomenu govori. Drži kako je “otkrštenje” prolazni fenomen iako UAAR postoji od 1980., a prije 15 godina načinio je i svoju web stranicu.

– To je neka vrsta prosvjeda, prolazni fenomen, kao što svaka sezona ima svoje oblike prosvjeda, kao što je bilo 1968. godine Mnogi mladi prihvaćaju takav prosvjed jer je trenutačno popularan. Kasnije promijene mišljenje, posebo kada se žele vjenčati u crkvi. Imao sam takvih slučajeva – kaže don Ardini.

Pobuna mladih

I Ardini, kao i Carcano, drži da se mladi tako ponašaju zbog opće krize. No, naglašava da je popularnost Crkve velika, posebno otkad je papom postao Bergoglio.

Dakako, ima onih koji žele prosvjedovati tako što žele biti izbrisani iz krsnih knjiga, ali Ardini ne razumije takvu odluku jer “ako danas nešto funkcionira na socijalnom polju, onda je to Crkva”.

Mladi bi se trebali više uključiti u dobrovoljni rad i tada bi razmišljali o ozbiljnim stvarima, drži don Ardini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije