UTRKA

Lagumdžija i Radončić žele mjesto premijera, Izetbegovića brine Cerić

'bih...mostar...07.03.2012...sda predsjednistvo, bakir izetbegovic foto: zoran grizelj vecernji list'
'zoran grizelj vecernji list'
01.06.2014.
u 09:33

Izborna kampanja posebno zanimljiva će biti kod Bošnjaka

Ovogodišnja izborna kampanja će biti posebno zanimljiva u bošnjačkom političkom korpusu gdje će se voditi žestoka borba za dvije najvažnije državne pozicije, javlja bh. novinska agencija Patria.

Već se prave dogovori

Utrka za mjesto u Predsjedništvu BiH možda i neće biti najatraktivnija za stranačke lidere, s obzirom da u sljedećem mandatu Vijeća ministara BiH pozicija predsjedatelja, prema rasporedu, treba pripasti Bošnjacima! Prema neslužbenim informacijama, unutar trokuta SDA-SDP-SBB već je bilo tajnih razgovora o tome kako “raspodijeliti” pozicije prije početka izbora i na osnovi toga napraviti izborne liste i voditi kampanju. Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, po svemu sudeći, nije zainteresiran zauzeti mjesto u Predsjedništvu BiH te se neće ni kandidirati za bošnjačkog člana, ali jeste za premijersku poziciju u Vijeću ministara. Priča se da je Lagumdžija već napravio dogovor sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem. Prema tom dogovoru, Izetbegoviću bi SDP suprotstavio slabog kandidata, ili bi dao kandidata iz reda druga dva konstitutivna naroda, te mu tako pojačao izglede za novi mandat. Zauzvrat, Izetbegović bi onda Lagumdžiji povjerio mandatarsku poziciju. S druge strane, čelnik SBB-a Fahrudin Radončić još razmatra hoće li se kandidirati za Predsjedništvo BiH. Neslužbeno, on nije pretjerano zainteresiran za tu utrku. Mnogo primamljivija je pozicija državnog premijera koju bi, kako mnogi smatraju, kao gospodarstvenik s iskustvom, mogao vrlo uspješno obavljati.

Izazov i za velike stranke

Da je Radočić bliži tome da se ne kandidira za Predsjedništvo, govori i promjena imena stranke u SBB – Fahrudin Radončić. Na taj način, Radončić je omogućio glasačima da na svakom glasačkom listiću, bez obzira za koju razinu vlasti glasaju vide njegovo ime i glasaju za njega, pa čak i ako ne bude kandidat za Predsjedništvo BiH. Ulazak dr. Mustafe Cerića u utrku za Predsjedništvo BiH, ozbiljan je izazov i za velike političke stranke. Ponajviše, to će probleme stvoriti Izetbegoviću, a smatrao je da će mu biti dovoljan dogovor s Lagumdžijom i Radončićeve drukčije želje. Ali, sada se stvari kompliciraju, a raspored snaga mijenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?