KRAJNJI ljevičar

Laburisti biraju novo vodstvo, ali čini se da će opet izabrati ljevičara Corbyna

laburisti
FAH
24.09.2016.
u 11:45

Krajnji ljevičar Jeremy Corbyn ima velikih izgleda da u subotu bude ponovo izabran za predsjednika britanske Laburističke stranke zahvaljujući zdušnoj potpori članova, ali suprotno volji stranačkog vrha, što produljuje krizu u koju je stranka zapala prije godinu dana.

Laburisti okupljeni na kongresu u Liverpoolu trebaju odlučiti koji će od dvojice kandidata, 67-godišnji radikalni veteran Corbyn ili gotovo nepoznat 46-godišnji velški zastupnik Owen Smith, preuzeti kormilo broda koji pušta na sve strane.

Jeremy Corbyn ima više izgleda u toj utrci budući da se glasa po principu 'jedan član, jedan glas', a stranka ima više od pola milijuna članova. Taj prvak borbe protiv mjera štednje ima veliku potporu sindikata koji su 1900. utemeljili stranku.

Međutim, kada bi se pitalo samo laburističke parlamentarne zastupnike, Corbyn bi 'odletio'.

Jedina dostupna anketa tom pacifistu sijede brade daje golemu potporu od 68 posto.

Produljenje krize

Analitičari ocjenjuju da bi takav povratak na početno stanje nepobitno produljio krizu s kojom se Laburistička stranka bori otkako su je  konzervativci porazili na parlamentarnim izborima 2015., što bi moglo ugroziti samo postojanje stranke.

Problem se zapravo čini nerješiv jer koliko god Corbyna vole aktivisti, toliko mu nije sklon veći dio zastupnika i vrha stranke. Smatraju da stranku vuče previše ulijevo da bi je mogao vratiti na vlast.

Podjela u stranci se dodatno produbila kada su Britanci 23. lipnja glasovali za Brexit. Ogorčeni zbog Corbynove pasivnosti laburistički zastupnici su mu izglasali nepovjerenje golemom većinom, sa 172 od 230 glasova.

Dvadesetak članova laburističke vlade u sjeni dalo je ostavku kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

Takav puč bi "većinu čelnika potaknuo na ostavku", istaknuo je Steven Fielding, stručnjak za Laburističku stranku na sveučilištu u Nottinghamu.

Ali ne i Jeremyja Corbyna koji kaže da ne želi "izdati povjerenje članstva".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?