Prisiljeni na improvizacije

Kupe preko interneta pa stigne autobusom ili poštom u BiH

01.02.2016.
u 07:00

Kupnja na internetu sve više potiskuje tradicionalni način trgovanja jer pruža drukčije mogućnosti i nove poslovne prilike, piše Večernji list BiH. U posljednje vrijeme sve je prisutnija i među građanima BiH. Prednosti e-trgovine su veličina tržišta (gotovo cijeli svijet), mogućnost nabave proizvoda tamo gdje je najjeftiniji, niži troškovi, mogućnost brzog i jeftinog ostvarenja narudžbe, ušteda vremena, fleksibilnost u poslovanju... Međutim, kako je BiH zemlja puna paradoksa, posebno kada su u pitanju legislative, to se odnosi i na ovaj oblik trgovine. BiH nema zakon o internetskoj trgovini, pa oni koji se ovim poslom bave ne mogu se registrirati ili mogu kao npr. klasičan kiosk. To za sobom vuče plaćanje brojnih davanja, kao što je isticanje reklame na kiosku, što internet-trgovini nije potrebno.

Što se sve kupuje i traži?

Za mnoge je u BiH pokušaj registriranja internet-trgovine postao noćna mora. U pojedinim općinama potrebno je za ovu vrstu trgovine posjedovati poslovni prostor, zatim ako se posao obavlja iz stana, traži se na uvid projekt stana, a to se mora i platiti. Oni koji se bave ovim poslom ne mogu izvoziti iz BiH i zbog toga su prisiljeni svoje proizvode slati autobusima ili poštom kao darove. I u Parlamentu je postavljeno zastupničko pitanje kada se može očekivati zakon o internet-trgovini jer je bitan iz više razloga. Prvi je što se internet-trgovinom možete baviti i ako nemate sjedište tvrtke, možete posao obavljati s bilo kojeg mjesta i biti aktivni 24 sata. Internet-trgovinom se možete baviti i u slučaju neposjedovanja carinskog broja ili da nije evidentiran u registru uvoznika ili izvoznika. No, zakon nije donesen. Stoga i ne čudi što pojedinci ili tvrtke koji se u BiH bave internet-trgovinom nemaju nikakvu kontrolu ni nadzor. Mogu naručivati proizvode iz zemalja EU pa ih preprodavati, a za to ne izdavati račune, niti posjedovati skladište. Iz UNO-a BiH objašnjavaju kako su paketi do 50 KM oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina. Uvozne dažbine su carina i PDV. Napominju kako se carinska procedura uvoza svih roba, pa tako i roba koje se naručuju na internetu iz inozemstva, a preko poštanskih paketa stižu u BiH, obavlja u skladu sa zakonom. Spomenuto oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina se ne odnosi na alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode te duhan. U svjetskim, ali i u bh. internet-trgovinama može se pronaći široka ponuda proizvoda. Od odjevnih predmeta, mobitela, tehničke robe, sportske opreme, knjiga, nakita, namještaja, kozmetike... Pokazatelji otkrivaju kako su u online kupnji među najzastupljenijim proizvodima tehnički uređaji. Sve se može nabaviti. Ono na što se mnogi žale u BiH je to da ne mogu nabaviti sve željene artikle zbog toga što ih e-trgovine koje ih prodaju ne dostavljaju u BiH. Vlasnik jedne bh. e-trgovine kaže kako se, ipak, u BiH može “sve” nabaviti, ali taj način je često težak. - Građani nas kontaktiraju, pošalju link artikla koji žele i mi vidimo postoji li mogućnost slanja u BiH te napravimo predračun. Ako ne postoji mogućnost slanja u BiH, onda se može ići preko američkih pošta, ali to je puno skuplje.

Razlozi zbog kojih mnoge online trgovine ne dostavljaju robu izvan granica EU, pa samim tim i u BiH, najčešće su komplicirane carinske procedure i načini plaćanja. Ako osoba u BiH prima paket od fizičke osobe iz inozemstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od 10% carine, a onda ukupan iznos predstavlja osnovicu za obračun 17% PDV-a. Da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu, njezina vrijednost ne smije prelaziti 1500 KM. Ako osoba iz BiH prima paket od pravne osobe iz inozemstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se standardna stopa carine u skladu s carinskom tarifom BiH i PDV-om 17%.

Provjerite prije kupnje

U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi troškovi nastali prilikom uvoza robe. Za plaćanje na internetu potrebna je kartica (kreditna ili debitna) ili PayPal račun. PayPal je najsigurniji online servis za bankovne transakcije na internetu, a u vlasništvu je najvećeg portala za dražbe eBaya. Prije kupnje, svakako, bitno je pogledati cijenu dostave za BiH ako prodavač nudi opciju slanja u ovu državu. Najveći nedostatak internet-trgovine, prema ocjeni većine osoba koje trguju na ovaj način, jest taj što kupac ne može “uživo” vidjeti robu. Poznato je i to da se mnogi boje prijevara prilikom plaćanja karticama pri e-trgovini. Zato na raznim forumima možete provjeriti jesu li raniji kupci zadovoljni proizvodima. Potrebno je obratiti pozornost na to koliko je stranica poznata, odnosno pripada li nekom od svjetski poznatih brendova. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije