Novi roman Anite Martinac

“Posljednji” - epska borba dobra i zla

03.09.2016.
u 07:00

Novi roman mostarske književnice Anite Martinac pod nazivom “Posljednji” je ujedno njezina osma objavljena knjiga, a izašla u nakladi ogranaka Matice hrvatske Čitluk i Vinkovci. Promocija knjige zakazana je za 16. rujna 2016. u hotelu Brotnjo u Čitluku.

Neistraženo vrijeme

Živi opisi pejzaža, snažni junački karakteri, epska borba dobra i zla, tragični pojedinci protiv nadmoćne sile, još neistraženo vrijeme i burni procesi stvaranja komunističke Jugoslavije čine i ovaj novi roman “Posljednji” odličnom podlogom za igrani film, kako najavljuju njeni recenzenti.

Roman “Posljednji” napisan je dobrim hrvatskim književnim jezikom, laganim stilom, vještim perom, a o njemu su rekli i sljedeće:

“Martinac se odlikuje osobom koja jako poznaje problematiku o kojoj piše s povijesne, zemljopisne, političke, ljudske i emotivne strane. Njezino pismo je plod istine koja treba današnjem čitatelju poput kapi ljetne kiše suhoj i ispucaloj zemlji. Njezin stil pisanja je jednostavan, kratkih dijaloga. Rečenice su jasne i tečne s puno dijaloga među ljudima koji svuda oko sebe vide smrt i mržnju, a u mislima volju za životom da to sve pobijede i dođu živi kući. Ima izvanrednu moć proboja u ljudske duše za kojima traga po Hercegovini, Bosni, Slavoniji, Njemačkoj, Kanadi, SAD-u, Austriji, Novom Zelandu; po literaturi i katastru. Spremna je poći na kraj svijeta provjeriti činjenicu i upisati je u svoju bilježnicu i uklopiti u roman.

Kao stvoren za film

Autorica romana puno će toga ponuditi u svom romanu ‘Posljednji’ znanstvenicima humanističkih katedri širom svijeta, a poznajući dobro povijesne prilike 1945., kako na prostoru Hercegovine tako i diljem Europe i šire, neće ostaviti ravnodušne ni filmske ni dramske redatelje koji će se dobro pozabaviti njezinim romanom”, napisao je Marijan Mandić, povjesničar, književnik i umirovljeni pukovnik.

Književnik, novinar i franjevac Miljenko Stojić napisao je da je “radnja i ovoga romana stvarna baš poput one iz Anitina prethodnog romana ‘Medaljon’. Vrlo brzo ćemo primijetiti da u središtu radnje nisu neki glavni junaci, već zapravo sama ta radnja”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?