Svečano zatvaranje

Ponosno korača prema svom jubileju-15. obljetnici iduće godine

Matica hrvatska
Stojan Lasić
11.06.2012.
u 09:15

Svečano zatvaranje obogaćeno predstavom “Kate Kapuralica” i dodjelom zahvalnica

Predstavom V. Stullija “Kate Kapuralica“ dramskoga ansambla Dubrovačkih ljetnih igara, na otvorenoj pozornici u krugu stadiona Zrinjskoga, spušten je zastor na Mostarsko proljeće 2012. – XIV. dane Matice hrvatske. - Unatoč svim poteškoćama, uspjeli smo se održati. Nakon pedesetak dana i trideset programa, s ponosom možemo kazati da je, po ocjeni mnogih, ovo bilo jedno od najboljih festivalskih izdanja posljednjih godina.

Ponosan sam i sretan što na ovakav način Mostarsko proljeće, inače punopravni član obitelji europskih festivala, ponosno korača ka svojem jubileju – 15. obljetnici iduće godine. A 15. festival počet ćemo upravo predstavljanjem umjetnika grada Dubrovnika, kazao je predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović. U uvertiri svečanoga zatvaranja XIV. dana Matice, po odluci Predsjedništva MH Mostar, dodijeljene su Zlatne povelje zahvalnosti intendantu Dubrovačkih ljetnih igara prof. dr. Ivi Prlenderu te Dubrovačkim ljetnim igrama, u znak zahvalnosti za potporu i uspješnu suradnju koju Matici pružaju još od prvog festivalskog izdanja. Upravo je dr. Prlender bio taj kojemu je pokojni maestro Vjekoslav Šutej, inače dugogodišnji umjetnički ravnatelj Mostarskog proljeća, rekao: ‘Ivo, idemo u Mostar napraviti nešto!’ Zapravo, tako je počelo i traje do danas. A činjenica da smo se večeras ovdje na svečanom zatvaranju okupili u ovolikom broju, i da smo jači i od nogometne euforije, dovoljno govori i o velikom poslu koji smo napravili, kazao je dr. Prlender i prisjetio se trenutka kada su Dani Matice hrvatske u Mostaru, još prije desetak godina, ugostili ansambl DLJI koji je, prvi put u svojoj povijesti, s jednom ambijentalnom predstavom, izašao izvan dubrovačkih zidina.

Spomenut ćemo i sporazum o trajnoj kulturnoj suradnji između DLJI i Dana Matice hrvatske, a upravo je dr. Ivo Prlender jedan od najzaslužnijih što se ovaj festival našao u EFA-i – Savezu europskih festivala. Zlatnu povelju zahvalnosti, u ime Dubrovačkih ljetnih igara, primili su doajeni hrvatskog glumišta, više od 50 godina stupovi DLJI, glumci koji su u Stullijevoj Kate Kapuralici igrali glavne uloge gotovo četrdeset godina, a prije deset godina nastupili i na Danima Matice u Posjetu stare dame - Milka Podrug Kokotović i Miše Martinović. Martinović, čiji su kćer i sin – Perica i Maro, ostvarili uloge i u “sadašnjoj“ Kati Kapuralici , kaže: - Davno sam prvi put došao na ovaj festival. I uvijek sam se ovdje osjećao kao kod kuće. Mogu vam kazati da festival raste, da se vidi veliki napredak i nadam se da će i dalje ostati svijetla točka na karti kulturnih zbivanja ovoga lijepog grada. Milka Podrug Kokotović prisjetila se svojih uloga u Tužnoj Jele, Posjetu stare dame kazavši kako uvijek s radošću dolazi u Mostar i na Dane Matice koji su izrasli u festival vrijedan svakoga poštovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije