Počinje međunarodni festival

Na Sarajevskoj zimi - Svileni put umjetnosti

25.01.2017.
u 09:00

Međunarodni festival Sarajevo “Sarajevska zima” uskoro ponovno otvara svoja vrata publici i umjetnicima iz cijeloga svijeta, a održat će se pod motom “Supstanca Sarajeva - Svileni put umjetnosti”.

Na festivalu će sudjelovati 1500 umjetnika iz zemalja sa svih kontinenata, uz ostale, iz Pekinga, Berlina, Casablance, Bruxellessa, Praga, Mexico Cityja i Soluna, a program se sastoji od kazališnih predstava, koncerata, filmova, likovnih umjetnosti, izložbi, panel-rasprava, književnih večeri, arhitekture, videa, programa predstavljanja kulturne baštine i dječjih programa.

Povezivanje različitosti

Posebnu atrakciju predstavlja nastup svjetskog ansambla iz Kine pod nazivom Voice of Yunnan koji će se održati u posebnom programu, i to 31. siječnja u Domu Oružanih snaga BiH, kad će se nazočnima obratiti veleposlanica Kine u BiH Chen Bo.

Programi festivala održavat će se ne samo u kazalištima, galerijama, muzejima i koncertnim dvoranama u gradu, nego i na olimpijskim planinama, kako tijekom festivala tako i svečanog otvaranja 7. veljače i zatvaranja 21. ožujka.

“Ovogodišnje izdanje Sarajevske zime na Svilenom putu umjetnosti otkrit će sve bogatstvo kulturnih raznolikosti, kreativnosti i međusobne povezanosti zajednica umjetnika svijeta. ‘Supstanca svile’ je fluid koji povezuje različitost, životnost i zajednicu u kojoj se realizira Svileni put. Elan vital je temeljen na inovativnim vezama koje ga svojim različitostima čine snagom za pojedinca i njegovu zajednicu. Energija koju proizvode u međuoodnosima različitosti pretvara se u povezivanju svilenih niti u najljepše i najkreativnije kombinacije, sinergiju koja označava svjetlost supstancije.

Sveopća ljubav

Sveopća ljubav među ljudima temeljena je na zlatnom pravilu – ‘ne čini drugome što ne želiš da drugi čini tebi’. Konfucije time određuje bezvremenu mjeru za harmonijski i hijerarhijski red stvari i prirodu odnosa između tradicionalnog i stvarnosti. Tradicija se kristalizira u Elliotovu razumijevanju svijeta i svjetlost koju emitira i upija svila postaje znak prefinjenosti i neodoljive privlačnosti”, rekao je direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?