Franjevačka galerija Š. Brijeg

Holokretske gravure i cyber krajolici Ljiljane Rajković

08.04.2016.
u 11:00

Širokobriješki ljubitelji umjetnosti tijekom mjeseca travnja moći će uživati u radovima Ljiljane Rajković, čija je izložba otvorena u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu, a bit će otvorena do kraja travnja 2016. godine. Izložbu pod nazivom“Holokretske gravure i cyber krajolici” otvorio je širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević, piše Večernji list BiH.

Djela Ljiljane Rajković izazvala su divljenje i izmamila raspravu među nazočnima, ali i među priznatim imenima stručne kritike. Ciklus, uokviren pod imenom “Integro art” (sjedinjenje vizije znanosti, umjetnosti i filozofije), dijeli ime i sa slikaričinim doktorskim uratkom. Srž tog rada i ovih tridesetak djela velikog formata prožima istovjetna, jedinstvena tema, zajednički su nastajali i razvijali se, ponekad prvo slika pa onda opis, a ponekad obrnutim slijedom.

Riječ je stavovima i teorijama Alberta Einsteina, Rolanda Barthesa, Michela Foucaulta, Jacquesa Derride i Gillesa Deleuzea, ali i Félixa Guattaria, Josepha Davida Bohma, Davida Peata, Johna Polkinghornea i drugih čije rasprave o različitim oblicima predmetnosti, o sinkronicitetu između materije i uma, o beskonačju kolektivno svjesnog i kolektivno nesvjesnog, o mogućem paralelnom postojanju i drugih razina stvarnosti (o potencijalno mogućem prebacivanju svijesti iz jedne razine realnosti u drugu), te o vrlo tijesnoj povezanosti misaonog procesa s fizičkim svijetom, kao i njihovi uvidi u kompleksnu složenost materije i svega postojećeg, nastoje objasniti postojanje i drugog i drukčijeg (samo takvo promišljanje i odnos prema stvarnoj strukturi pojavnog svijeta omogućuje realno sagledavanje njezina bitka i pravo razumijevanje njezine prirode), bez kojih nema istinskog sagledavanja cjeline, odnosno istine o materijalnosti (kao i duhovnosti) svijeta kojeg smo i sami nedjeljivi dio, rečeno je o djelima Ljiljane Rajković.

Ona je rođena 1950. godine u Mostaru, slikarstvo je diplomirala 1976. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je završila i poslijediplomski studij “Kvant-art”. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, gdje danas predaje na Studiju povijesti umjetnosti, doktorirala je na temi “Integro art”.

Dosad je imala više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i u tuđinstvu (Beč, Mostar, Pisa, Rim, Sarajevo, Zagreb…), a bila je i sudionicom više međunarodnih znanstvenih skupova iz područja povijesti umjetnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?